Петър Витанов: Ветото за Македония не може да бъде търгувано за танкери, пари по Плана или Шенген

  • 29 май 2022 10:14

  • 1116
  • 4
Петър Витанов: Ветото за Македония не може да бъде търгувано за танкери, пари по Плана или Шенген
© Булфото (архив)

Дори премиерът Кирил Петков да има огромно желание да вдигне ветото за Република Северна Македония, няма да го направи, защото на следващия ден няма да е премиер, а правителството ще падне. Това каза пред Еuronews Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1236

Витанов беше гост на сутрешния блок след завръщането си от Вашингтон, където беше част от делегация на Европейския парламент, но проведе и редица други политически срещи с представители на Демократическата партия. Две седмици по-рано той имаше разговори и с представители на управляващата партия в Германия в Берлин.

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

„Целта е БСП да възстанови връзките си с водещите партии. За съжаление са прекъснати контактите и БСП е във външнополитическа изолация“, заяви Витанов. Според него причината е, че политиките на българската левица се разминават много с тези на останалите социалистически и социалдемократически партии.

„В последните години БСП наблегна на консервативните и националистическите политики, което се разминава драстично с прогресивните идеи на европейските леви партии“, каза Петър Витанов и уточни, че е констатирал същото и преди две седмици в Берлин, където имаше поредица от срещи с управляващите от Германската социалдемократическа партия (SPD).

По темата с доставките на газ и очакванията САЩ и други държави да компенсират спрените доставки от Русия, Витанов изтъкна, че е необходимо трайно решение.

„Решението за газа беше идеологическо, то не се основаваше на някаква икономическа логика“, каза още Витанов и даде пример, че Полша е успяла да се справи много по-успешно със ситуацията, възползвайки се от руско-германския договор, с който сега осигурява на хората и бизнеса дори с 10 процента по-евтини доставки.

„Когато КЕВР казва, че ще плащаме с 40 процента по-скъпо парно, очевидно не става въпрос за това, че имаме по-евтина газ. Тревожно е, че това води до допълнително обедняване, инфлация и тежки икономически последици, а не виждаме трайно решение“, каза още евродепутатът.

По отношение на друга гореща тема от последните дни – решението за Северна Македония, Петър Витанов беше категоричен, че гражданите няма да са безразлични от решение на правителството да вдигне ветото при сегашното състояние на преговорите.
„Иска ми се да вярвам, че не трябва да има обвързване на въпроса със Северна Македония с танкери, с Плана за развитие за устойчивост или Шенген. Не може да има търгуване с тези неща, защото става въпрос за ключово решение с изключително широк обществен отзвук“, коментира социалистът.

По негови думи, от международните му срещи в последните седмици, е останал с впечатление, ча са поемани ангажименти за падане на българското вето.

„Истината е, че има много големи очаквания и затова има и сериозен натиск над страната ни. Дори обаче премиерът и правителството да имат огромното желание да вдигнат ветото, това няма как да стане, защото ще падне правителството, ако няма съществен пробив в отношенията между двете страни“, коментира Петър Витанов.

Той отново поясни, че е важно да се разбере, какво иска българското общество, а споразумение между двете държави може да отвори границите и да ускори процесите.

„Въпросът със Северна Македония е свързан вече и с този с Украйна, която се бори за бърза писта за ЕС. За да случи това трябва да се даде перспектива на Западните Балкани – на Северна Македония и Албания“, разясни още Витанов. Според него не е удачно разделянето на Албания и Северна Македония, защото това ще доведе до дестабилизация в района.
„ЕС трябва да гарантира, че ще има двустранно споразумение, ако ЕС наложи решение – ще има съпротива на българското общество, което ще си задава въпросите, защо е под нов натиск“, завърши евродепутатът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1116 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.29 | 12:59

4
Поредният педерунгел се изказва публично.
запада ни знае слабото място

2022.05.29 | 11:00

3
подкупи от всякакво естество

2022.05.29 | 10:56

2
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2022.05.29 | 10:51

1
,,!,,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини