Община Пловдив сподели опитa си в интеграцията на ромите с посланиците на Ирландия и Швейцария

  • 27 май 2022 14:44

  • 333
  • 1
Община Пловдив сподели опитa си в интеграцията на ромите с посланиците на Ирландия и Швейцария
© Община Пловдив
Слушай новината Слушай новината

Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения живот, обсъдиха на среща кметът на Пловдив Здравко Димитров и посланиците на Ирландия и Швейцария у нас -  Мартина Фийни и Раймунд Фурер, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Дипломатическите представители са на работно посещение в Пловдив в качеството си на членове на неформалната група Гари (GARI), занимаваща се с ромските въпроси. 

От дългогодишния си опит знаем, че ромската интеграция е процес, който изисква много ресурси, средства и целенасочени политики, каза кметът Здравко Димитров и сподели, че през годините е имал възможност да се срещне и да работи с различни неправителствени организации в подкрепа на ромската интеграция. Според него образованието и обхващането на децата е ключово в тези процеси. 

Радев: Интеграцията в обществото изисква достъп до качествено образование

Дипломатическите представители се интересуват от политиките за ромите, които се разработват на национално ниво и тяхното прилагане в местния контекст, обясниха от общината. Ирландия има опит с подобни общности и също полага усилия в процеса на интеграция, коментира посланик Фийни. Тя допълни, че работи в тясно сътрудничество с българската общност, наброяваща близо 40 хиляди души, и двете ни неделни училища в Ирландия.  

Заместник-кметът по социалната политика Георги Титюков разказа и за усилията на Община Пловдив за по-добро социално включване на ромите в два проекта, които в момента се реализират. Те са свързани със създаване на Център на едно гише за интегрирани социални и здравни услуги и реализирането им на пазара на труда. Културните събития са също неизменна част от комплексния подход, допълни Титюков.

Посещението на дипломатическите представители продължи със среща с образователни и здравни медиатори в учебния център към Начално училище „Кирил Нектариев", изграден по българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Групата на посланиците по ромските въпроси GARI включва представители от посолствата на Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, както и УНИЦЕФ и Световната банка. Неформалната група се среща редовно, за да обсъжда и координира ромските въпроси, съвместно с българското правителство и редица партньори от гражданското общество.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вместо

2022.05.27 | 16:00

1
да споделят опит - направо да им изпратят ромите...

Добави коментар

Водещи новини