Андрей Ковачев: Необходим е ефективен и бързо реагиращ Европейски съюз

  • 27 май 2022 12:58

  • 338
  • 2
Андрей Ковачев: Необходим е ефективен и бързо реагиращ Европейски съюз
© Булфото (архив)

Необходим е ефективен и бързо реагиращ Европейски съюз, каза евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. във видеоконферентна връзка по време на конференцията „Български гласове за Европа“ в националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония.

С инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент, БТА търси гласовете и на българите извън пределите на страната. Събитието е част от дебатите на Конференцията за бъдещето на Европа.

Андрей Ковачев: Доставките на петрол и руски газ трябва бързо да се намалят

Ако говорим за обща външна политика, ако говорим за отговор на глобални предизвикателства, пред които сме изправени- геополитически, сигурност, икономика, трябва да сме единни, каза още Ковачев. За Русия, по думите му, е най-добре е да има слаб и разединен ЕС, който много трудно да взима единни решения. Нашият стремеж трябва да е да бъдем единни и много по-ефективни. Това означава, че трябва да се разделим с единодушието по отношение на външна политика и политиката за сигурност, трябва да отидем на квалифицирано мнозинство, на две трети или на някакъв друг начин на взимане на решения, защото няма как да сме в един, пълен с толкова предизвикателства глобален свят, и да смятаме, че можем да имаме единна външна политика, ако зависим от една или друга държава, която в този момент може да имат друго желание или други влияния – корупционни, икономически или други, за да предотвратят взимането на решения, каза още Ковачев. Сегашните предизвикателства показаха, че общо купуване на лекарства, на ваксини, на петрол, на газ, на оръжие, обща армия, бяха немислими преди, но сега трябва да направим стъпка напред в един по-ефективен, по-бърз, реагиращ на промените, Европейски съюз. Около нас са Русия, Китай, Иран, САЩ, които взимат много по-бързо решение в сравнение с мудния ЕС, допълни той.

Интеграцията е двупосочна улица и както ние, пълноправните членки на ЕС, трябва да сме готови да имаме капацитет да абсорбираме повече страни от 27, така и страните, които са кандидати, трябва да преодолеят това, което ги задържа назад, допълни Ковачки. 

Двете мои основни тези са ефективен ЕС, много по-бързо реагиращ на променящия се свят, и интеграцията, добави Ковачки. За Украйна ние трябва да дадем сигнал на абсолютна солидарност, тук няма никакво съмнение, каза още той.  По думите му трябва да се подкрепи всяка политика, която води до независимост от сегашната руска олигархия и Кремълската върхушка по отношение на газ, петрол и др.

Задължително е да има промяна в Закона за българското гражданство, допълни Ковачев. Има над 120 хиляди македонски граждани в Република Северна Македония, които са доказали своя български етнически произход и са подписали декларация, че се чувстват българи. Повод за гордост е получаването на българско гражданство, каза още Ковачки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
338 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДБ

2022.05.27 | 13:12

2
Мутромилиционер и турист във ЕС. На думи само звучи добре но този е конспиратор във грабежа на ЕС фондовете и помощи за България. Една дума не е казал по този въпрос

2022.05.27 | 13:08

1
ГЕРБ ЗАЩО НИЩО НЕ НАПРАВИ ПО ВЪПРОСА? ГЕРБ ЗАЩО НЕ НАПРАВИ РЕФОРМИТЕ? ЗАЩО САМО ПЛЯМПАТЕ? ТЕБ ЗАЩО НИКОЙ НЕ ТЕ СЛУША В ГЕРБ?

Добави коментар

Водещи новини