Кирил Петков: Налагането на данък върху руския газ би било добро допълнение към плана за финансиране на Украйна

  • 26 май 2022 20:14

  • 6347
  • 66
Кирил Петков: Налагането на данък върху руския газ би било добро допълнение към плана за финансиране на Украйна
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят на България Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически даде интервю за „Euronews“ на Световния икономически форум в Давос.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13309

Тук се дискутират много от нещата, с които и вашата страна се сблъсква, България е една от държавите, чиито газови доставки бяха спрени от Русия. Каква е актуалната ситуация по този въпрос? Как се справяте с последствията?

Много ясно заявихме, че нито една страна няма право да променя договор едностранно. Според международното право договорите трябва да се спазват. Ние запазихме стабилност, въпреки 95-процентовата си зависимост от руски газ. Взехме решение да поемем този риск, защото никой няма право да ни огъва ръцете. Проявихме лидерство и показахме, че ако не се страхуваме Путин няма шанс. Вследствие на това, от 95 процента зависимост от руския газ, постигнахме нулева такава. В момента работим и по други алтернативи, за да се уверим, че българските домакинства ще плащат толкова добра цена, колкото беше и тази на „Газпром“, но без да зависим от тях.

Премиерът Петков пред CNBC: Путин трябва да внимава, когато използва природния газ като оръжие

В момента ЕС води преговори по шестия пакет санкции срещу Русия. Съвсем скоро ще се проведе и среща на върха. Колко силно вярвате, че наистина би могло да се наложи пълна забрана на руския петрол и дали я подкрепяте?

Както казах и по-рано, до момента спряхме много големи парични потоци към Русия. Мисля, че досега сме може би единствената страна, която прекрати вливането на толкова много средства. Относно темата с петрола, смятам, че трябва да излезем с една обща позиция. Има някои специфични особености в много страни, включително и България. Например, ние имаме петролна рафинерия, но тя е руска собственост, чрез „Газпром“, и е единственият ни начин да се сдобием с петрол. Трябва да помислим за алтернативи, които са гарантирани, преди да предприемем подобна стъпка. Въпреки това, заедно с тези гаранции, трябва излезем и с единен отговор след срещата на върха.

Виждате ли ЕС обединен около това решение? Има някои въпроси, на които Унгария не отговаря, България – също. България заяви, че ще поиска изключение от тази забрана. Продължаваме ли да бъдем обединени в подкрепата си за Украйна или не можем да стигнем по-далеч от това?

Трябва да останем обединени и мисля, че всички го осъзнаваме. Има някои неща, които са практически възможни и такива, които не са. В България опитваме много силно да направим повечето неща практически реализуеми, като да намерим алтернатива на 95 процентова зависимост само за една нощ. Теоретично това беше възможно и го осъществихме. Сега, относно петролната рафинерия, тази ситуация е доста по-сложна, защото не можем да построим нова рафинерия само за една нощ. Въпреки това, ние като държавата България, напълно бихме подкрепили общ консенсус, но искаме да бъдем упълномощени със специално изключение докато не намерим други алтернативи. Но показахме и че се отнасяме много сериозно към някои от вече наложените санкции, включително замразяване на банковите резерви на Руската Федерация. Силно подкрепяме Украйна. Както знаете в момента те ни изпращат военна техника, която нашата страна ремонтира и връща на военните им сили. Мисля, че всички разбираме колко важно е те да не загубят тази битка. И се надявам в понеделник и вторник да проявим същата единност, която проявявахме и до този момент.

Споменахте изпращането на оръжия и техника за Украйна. Това беше много спорен въпрос, който вашето коалиционно правителство трябваше да вземе. Социалистическата партия дори заяви, че ще напусне коалицията, ако изпратите оръжия. Колко деликатен е този въпрос за коалицията сега и дали е възможно да изпратите оръжия?

До момента доказахме, че има ли желание, има и начин. Изпращането на оръжия е по-скоро политически акт. Замислихме се, че имаме заводи, които са специализирани в ремонт на руска техника. Казахме си, че е много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка например, вместо да изпратим няколко каски, жилетки или друго подобно нещо. Показахме и, че чрез компромис вътре в коалицията, отново може да постигнем целта си, а тя е да окажем възможно най-голяма подкрепа на Украйна.

Европейската Комисия предложи тегленето на общ заем, както направихме след пандемията, като целта е по този начин да финансираме възстановяването на Украйна. Каква е българската позиция по този въпрос?

В края на деня средства трябва да бъдат намерени от някъде. За да съм честен, за мен звучи логично да намерим финансиране чрез механизъм за солидарност. Трябва да се уверим, че участието на държавите в усилията за възстановяване ще бъде равномерно и съобразно. Искам да подчертая и че все още работим много засилено по Източния фланг, където посрещаме мигрантите, влизащи и в нашата страна. До момента сме приели стотици хиляди хора. Горд съм да кажа, че имаме много висок процент хора, които са влезли в страната и са решили да останат в нея. Това е безпрецедентно. Всъщност 98 процента на хората, които приеха бежански статут, са все още в страната. Отнасяме се с тях като с българските граждани. Наистина се надявам механизмът за солидарност да помогне за това, за да не поемат последствията само държавите от Източна Европа, а всички заедно. Целта е, разбира се, да осигурим качествен живот на тези хора, защото те бягат от война, и повечето от тях са жени и деца...

Тоест казвате, че на Европейския съвет ще подкрепите предложението за този общ заем?

Мисля, че има няколко неща, които можем да направим и са свързани с финансиране, и това е едно от тях. Това, което аз бих подкрепил, е налагане на данък върху руския газ. Трябва да направим това заедно, за да понижим цената му. По този начин Путин ще плати пряко за част от възстановяването.

Тоест още не сте взели решение за общ заем?

Не, казах, че го подкрепям. Но трябва да създадем нови механизми, защото такова решение лесно може да се вземе, но трябва то да бъде комбинирано и с други мерки. Смятам, че налагането на данък върху руския газ би било много добро допълнение към плана за финансиране на Украйна, едновременно с това и агресорът ще плати част от цената.

Вашата политическа партия все още няма политическо семейство в ЕС, що се касае до европейско групиране. Знам, че ще присъствате скоро на среща с ръководителите на евролибералите „Обнови Европа“. Това знак ли е, че ще се присъедините към тях?

Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща. Мисля, че има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи, това с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво, и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания.

Може ли да видите партията си в някои от другите европейски формации?

До момента сме били поканени само на тази среща. Бих искал да има много ясни стандарти и принципи около темата, за която току-що говорих, и тогава да взема крайното решение. Мисля, че това е благоприятно не само за моята партия или България, но за европейските семейства. Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6347 66

Свързани новини

Коментари 66

Добави коментар
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.27 | 14:07

63
Категорично се съгласявам и подкрепям - нацистите/фашистите реално се завърнаха на бял кон!!! При това по-силни от всякога!!! Иначе установен като престъпен режим, в момента в Европа и Америка (предимно в северна, но разбира се и в Аржентина, Чили, Парагвай и тем подобни потомствени нацисти/фашисти...) е пълно с нацисти/фашисти... Като вирус се множат... Няма проблеми, че са си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации, на които до сега не само, че се гледаше с лошо око, но си и бяха подсъдни... Вече няма проблеми - рай настъпи за нацистите/фашистите... Даже и надписи като бяла гордост/сила - не пораждат укор, а даже напротив... Иронично или не, то България пак е на страната на нацистите/фашистите... Е... Ако не друго, поне този път нацистите/фашистите победиха... Да Ви е честито :) Предлагам след като унищожим руснаците, и им вземем ресурсите - да унищожим и всички цветнокожи, но без нашите братя ционисти/нацисти от Израел, че и те са си мургавелковци по принцип, но пък доста успешно/последователно/систематично, през няколко месеца унищожават Палестина и палестинските Гои :)
Това - /watch?v=Ni-JjIPkygU

2022.05.27 | 14:19

66
Ето Ви още от татуирани подчовеци, които се криха 90 дни в каналите... На 30 секунда - Тотенкопф и Ес*Ес... на 35 секунда портет на Хи*тл*ер... На 37 секунда вече е цяла картина - Боготворение на нацизма/фашизма в пълния му блясък... На 1.58 цял цитат на/с Ад*о*лф Хи*тл*ер... На 2.20 Св*ас*ти*ки... Изгледайте го цялото - има още куп портрети на нацисти/фашисти... Има и 14*88, Келтски кръстове, Арамейски слънца, Трискалиони, Панцерфаусти, Волксфронти, Хи*тл*ерюгенди, Железни кръстове/орли и т.н. и т.н... Абе както се казва... Когато и да ги избесиш тия подчовеци по стълбовете - все ще е късно... Има и още по-фрапантни видеа в нета на нацистите/фашисти от Украйна, че и от Полша де - там вече положението е на друго ниво... За да отричаш съществуването на нацисти/фашисти в Украйна, или трябва да имаш умствени отклонения/малформации, или да си платен, или чисто и просто - и ти да си като/от тях... Това е голата истина - едно от тия три... Дано да не е последното, че в наказателното производство има споделена престъпна отговорност - когато подкрепяш/симпатизираш/обичаш престъпници...
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.27 | 14:19

65
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.27 | 14:18

64
От "четивото" за българските (то и българските трябва да е в кавички - ама хайде, от мен да мине...) журналисти симпатизиращи/подкрепящи/обичащи украйнските нацисти/фашисти - Защо ги наричате националисти??? Това са си класически нацисти/фашисти... Ако бяха националисти, щяха да са си надраскали по ръцете/краката - я знамето на Украйна, я някой "герой" на Украйна... Да - ама не... Те изродите, си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации... Както и надписи като - бяла гордост/сила... Това са си класически нацисти/фашисти, които си милеят за Хи*тл*ер и нацизма/фашизма като цяло... Луди ли сте? Кьорави ли сте? Платени ли сте? Или чисто и просто - и Вие сте си нацисти/фашисти, и си ги обичате такива изроди... Ами признайте си - от какво Ви е страх/срам... Кажете си - обичаме си ги тия, с надрасканите изродщини... Подкрепяме си ги... И ние сме такива - и ние сме като тях... Колко му е??? :)
✞❤Бaй Пeшо c лaдaта❤ uni.su/6NAneR

2022.05.27 | 11:51

58
☞Жидoвeтe-Caтaниcти гoтвят Бългapия зa втopа Ykpaйнa.: uni.su/RjxN0U ☞Зoмбиpaнитe ykpaинци нe сe бият нито зa нac, нитo зa Ykpaйнa, a зa жидo-гocпoдapитe cи oт CAЩ, нo нe гo paзбиpaт!: uni.su/RjxN0U ☞Украйна не е независима държава, а е колония на САЩ и Британия. ☞Цялото й политическо и военно ръководство са все чужди граждани. ☞Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти. ☞И ето защо те ще водят „война до последния украинец“ в интерес на Британия и САЩ. ☞Тeпъpвa бългaритe и цялa Eвpoпа имa дa пpoумeят, чe ykpaйнckитe бeжaнци c джипoвeтe c тъмни cтъkлa ca бeли-цигaни-cвoдници, тъpгoвци нa дeцa и нapkoтици и yбийци, пycнaти oт зaтвopитe зa дa въpшaт злoдeяниятa cи зaд гpaницa, и дa зaвoювaт нoви пaзapи зa ykpaинcкия kokaин! ♦♦♦♦ ☞"Солнцепек" жжет ВСУ. Путин - о воровстве активов РФ. Германия не хочет победы Киева: uni.su/Uag9dK ☞Путин растолковал Западу, что воровать нехорошо: uni.su/EkQI3h ☞Михаил: Украинский фронт 26 мая: uni.su/d3yXea ☞Оспа обезьян расползается по миру: кто спланировал новый заговор: uni.su/CUPKMa ☞"Беда, угрожающая человечеству": Церковь знает главный способ борьбы с пожарами — отец Андрей Ткачёв: uni.su/9MkO7g ♣♣♣♣ ☞Всички политици са за въжето!: uni.su/bwT7KI ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5 ☞Даваш ли, даваш Лено: uni.su/oxsB8i ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: uni.su/bwT7KI ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: ♦Е1: uni.su/Emgqzo ♦♦Е2: uni.su/Ws2IK8 ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/FmnNHr ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
✌Haтaли Tpифoнoвa✌ до Mиpoлюбa

2022.05.27 | 12:09

62
☞Пoдкрeпям нaпълно идeята ти зa цигaните в трyдoви лaгери дoживoт, и caмо щe дoбавя, и зaдължитeлнo тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe пpeвъзпитaва, бoй, бoй, бoй пo гнycнитe мaнгaли, бoй дo пocиpaнe!
✌Caня Бopиcoвa✌ до Mиpoлюбa

2022.05.27 | 12:08

61
Българи по тази територия почти не са останали, я имаме я не към 100 хиляди, защото бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-aбпфk-котилото и правешкият копанарин-буpгyджия Янkо-Яшар ги разчистиха, и внесоха половин милион цигани-джeлaти за да ни дoвъpшат.: uni.su/vXr23E
✌Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌

2022.05.27 | 11:55

60
☞Бългapия cпeшнo ce нyждae oт ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞Всички мангали-сводници и своднички в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа! ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот! ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5
✌AЛИHA✌ MИЛ•УШE•BA

2022.05.27 | 11:52

59
☞Чeрвeнитe Цигaнckи Бapoни и Жидo-Цигaн-Милициoнeрите от ДC нa БKП, превърнаха България в суперцентър за селекция, експорт и търговия с деца! ☞Ценоразписът на търговете е в 3 категории: ☞1.Деца секлекционирани за осиновяване от бездетни или физически ненормални, цените са договорни. ☞2.Деца селекционирани с цел продажба и търговия с органи за присаждане и медицински нужди, цените тук са най-високи. ☞3.Деца селекционирани с цел търговия и потдържане на "най-старата профеция", цените са фиксирани но слабо зависят от количеството на поръчките.
Ukrainas 555

2022.05.27 | 09:29

57
Тъпите кумонистически педераси да мълчат че ръсите само лаина и лапате бастуна на Путин педераси смотани, ви сте на и тъпите прасета в страната. Които се клани на Путин педераса ще гори в АДА тъпи педали смотани.

2022.05.27 | 07:51

56
Ti koy be6e be bokluk
Малоумник

2022.05.27 | 07:08

55
Отиваш си и ще останеш в историята като мялоумникя който успя за 6 месеца да накара един народ да го мрази
От НАРОДъ

2022.05.27 | 07:07

54
На на този му сложете чадър на главата НЕЩО Е Слънчасал.

2022.05.27 | 07:04

53
ТОЯ БОК. ЛУК БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОПРАВИ, ТРЪГНАЛ УСРАИНА ДА ОПРАВЯ. ДЕ. БА И БОК. ЛУКА МУ МЪРСЕН.

2022.05.27 | 06:58

52
Канадска работа.

2022.05.27 | 06:32

51
ИДИОТ!
Патриот

2022.05.27 | 06:21

50
Министърче, обречени сме без руските енергийни ресурси. Като дойда късната есен, народа ще те гони с камъни В момента дори и Борисов не иска избори, защото ще ги спечели, но знае, че икономиката ни е обречена, без руските енергийни ресурси. Продаде националните интереси, сега и с Македония се каниш да се заиграваш. Обречен си!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини