Калина Константинова: 300 компютъра на пощите са дали фира след хакерската атака

  • 11 май 2022 17:28

  • 492
  • 2
Калина Константинова: 300 компютъра на пощите са дали фира след хакерската атака
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Не е ясно кога пощите ще се възстановят от хакерската атака от 16 април и ще заработят нормално. Това заяви вицепремиерът Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа пред депутатите от комисията по електронно управление.

"Всеки ден изскачат нови щети. Съобщиха ми, че 300 компютъра не могат да бъдат преинсталирани и са дали фира", заяви вицепремиерът. "Заради това сега спешно трябва да се намерят пари за нови компютри, за да могат тези 300 работни места да функционират", обясни Константинова.

Големи опашки пред пощите заради изплащането на пенсиите

Големи опашки пред пощите заради изплащането на пенсиите

"Компютрите в пощите са над 6000 и всички са били поразени. Изтрити са дори бекъпите на системите. В пощата са засегнати базите данни на 26 системи и услуги и само част от информацията може да бъде възстановена, а другата ще трябва да се преписва от хартиени носители. Въпреки това нито един пенсионер не е останал миналия месец без пенсия, нито един няма да остане и сега", увери Константинова.

Два часа е отнело на пощите докато сигнализират на ГДБОП и ДАНС за атаката, стана ясно от изслушването на бившия шеф на пощите Диян Дънешки. Атаката е продължила шест часа, което е позволило да бъдат засегнати и бекъп системите. Според Дънешки обаче пощите са спазили протокола за реакция.

6-часовото закъснение обаче бе потвърдено от съветника на вицепремиера Костадинова -  Васил Величков. В 10:59 сутринта той е разпоредил на пощите да си спрат интернета и да спрат тока на сървърите, защото това било единствения начин за бързо спиране на атаката и криптирането на файловете. До 16:30 обаче компютърджиите на пощите още мислели дари да го направят и как да спрат интернета, което дало време на вируса на работи.

Агенцията за бежанците също бе атакувана, те изпълниха нареждането веднага и щетите там са минимални и не е засегната нито една важна система, даде пример Величков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
492 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
popche

2022.05.11 | 22:53

2
шефа на сигурноста на пощенски клон е руски възпитаник....намерете го...
Ганчо

2022.05.11 | 18:17

1
Оставка паразити.

Добави коментар

Водещи новини