По-евтина винетка за леките коли от догодина, МРРБ отказва да отстъпи за камионите и автобусите

  • 10 май 2022 09:09

  • 1576
  • 2
© БНТ

От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената на винетката за леките автомобили. Това заяви в "Денят започва" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик, категоричен беше Пенчев. Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 000 км. пътища, от които едва 3115 км. са платени за тежкотоварните автомобили. В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета - от тежкотоварния трафик.

Министър Караджов за АПИ: Едва ли фирмите ще продължат ремонтите без пари

"Няма да се подадем на натиска, защото това би било крайно несправедливо към цяла България. Разбирате, че няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че, доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите. Явор Пенчев даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг. сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет - с 11 стотинки.

По искането за превозвачите за мерки срещу скъпите горива Министерски съвет ще работи доколкото това е допустимо в европейското законодателство, допълни той.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащия виадукт, и обходния път за тежкотоварния трафик.

Радина Лазарова
1576 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Wow

2022.05.10 | 09:37

2
Да и транспортната мафия трябва да си понесе някаква отговорност. Досега Баце си ги тупаше по рамото като сигурно повечето са били негови приятелчета. Но трябва да се спре с това и обикновените граждани с леки коли да плащат 2/3 от парите за бюджета на пътищата!!!
м-р Костов

2022.05.10 | 09:18

1
Абсолютно вярно и правилно решение .

Добави коментар

Водещи новини