Шаламанов: Въоръжението ни, от времето на Варшавския договор, може да бъде използвано от украинците.

  • 23 април 2022 17:32

  • 2911
  • 0
Шаламанов: Въоръжението ни, от времето на Варшавския договор, може да бъде използвано от украинците.
© Булфото (архив)

„Много време мина. Ние сме два месеца във война. Украинците се сражават за своята страна. Дебатът за военната помощ трябваше да започне по-рано, за да има по-рано решение. В самото начало, като че ли се получи институционално объркване, защото се говореше, че войната ще свърши за няколко дни и че Русия ще победи. Това беше стратегическа грешка и тя обърка процеса на взимане на решения в България”. Това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13576

По думите му цялото въоръжение на България, от времето на Варшавския договор , потенциално  може да бъде използвано от украинците.

„През 2014 бях министър на отбраната и бях на Срещата на върха в Уелс. Тогава в НАТО се стартира идея за намаляване на зависимостта от Русия чрез извеждане от въоръжение на съветските системи и ускорено въвеждане на натовски системи. Поради нежеланието на второто и трето правителство на г-н Борисов този процес беше забавен. Сега, макар и в по-трудна ситуация, ние имаме тази възможност и трябва да я реализираме”, обясни Шаламанов.

„Премиерът пое ангажимент да води делегация в Киев. По-важно е Кирил Петков да заведе делегацията в Мадрид на Срещата на върха на НАТО. Там ще бъде взето важното решение - как ще изглежда отбраната в Източна Европа години напред”, каза още бившият министър на отбраната.

Петков: За мен е правилно да дадем военна помощ на Украйна

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2911 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини