Вицепрезидентът разговаря със студенти от българския лекторат в Болонския университет

  • 21 април 2022 17:31

  • 549
  • 0
Вицепрезидентът разговаря със студенти от българския лекторат в Болонския университет
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разговаря със студенти от лектората по български език и култура, с български студенти и с ръководството на Болонския университет, съобщиха от президентския прессекретариат.

Висшето учебно заведение е основано през 1088 г. и е най-старото в света. „Обичаме българския език, култура и литература“. С тези думи посрещнаха вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , студенти от българския лекторат  в университета. Преподавателят им проф. Александър Панов сподели, че 10-те студенти проявяват много голям интерес към България и участват в различни програми за обмен. На срещата беше обсъдена и необходимостта от разширяване на възможностите на лектората. Голям интерес има и към българския език като избираем.

„Благодарим Ви за тази среща. С Вас тук дойде и България“, обърнаха се към вицепрезидента български студенти, които учат в Болонския университет. Към настоящата академична година броят им е 56.

„Вие сте най-искрените и добри посланици на България не само в Италия, а по целия свят“, обърна се към студентите Йотова.

Възможности за сътрудничество обсъдиха Илияна Йотова и областният управител на Емилия-Романя

Вицепрезидентът разговаря и с ръководството на университета в лицето на заместник-ректора, отговарящ за международните връзки, Рафаела Кампанер. Обсъдени бяха възможностите за засилване на връзките на българските университети с Болонския, за стимулиране на обмена на студенти и преподаватели, както и повече млади хора да се запознаят с българския език, култура, литература, история.

„Международното сътрудничество е лимфата, която кара дървото да расте“, посочи Кампанер. Вицепрезидентът Йотова определи Болонския университет като емблема на високо образование, наука и бъдеще. „И в модерния свят университетът е сред най-желаните в света“, посочи тя. Вицепрезидентът заяви, че България е активен участник в изграждането на европейската университетска мрежа.

„Сред водещите българисти в света са италианските“, посочи Йотова и сподели идеята си за създаване на постоянно действащ международен форум за кирилицата в контекста на българското историческо и културно наследство.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини