Депутат от ПП: Прави се анализ какво е възможно да дадем в помощ на Украйна

  • 21 април 2022 09:34

  • 312
  • 2
Депутат от ПП: Прави се анализ какво е възможно да дадем в помощ на Украйна
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В сряда депутатите от Комисията по външна политика приеха проект на решение, с което парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ изрично не е спомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13590

„В момента се прави анализ на това, което е възможно да дадем на Украйна. Освен това какво искаме да дадем и освен разделителните линии в обществото, има и момент на възможното”. Това заяви Атанас Михнев от „Продължаваме Промяната”, който е зам.-председател на Комисията по външна политика в Народното събрание.

„Важно е този анализ да дойде от Министерския съвет. Затова текстът е, че даваме мандат на МС. Позволяваме му да каже какво можем да дадем като технически средства със защитна цел без да дефинираме, а можем и да дефинираме днес, и Министерският съвет ще прецени какво да даде. Важно е да помогнем, но и да запазим нашата национална сигурност”, каза още той.

Очаква се в четвъртък темата за евентуална помощ към Украйна да бъде водеща в парламента.

„В пленарна зала все още има възможност да се правят предложения и уточнения. Текстът, които ние от ПП внесохме, поставя тази техническа помощ за защитни цели в по-широк контекст – помощ за украинските бежанци у нас, икономическата помощ, санкциите. Защитна цел могат да изпълняват бронежилетки и каски. Не казваме само това. Нека да видим какъв ще бъде финалният текст”, коментира Михнев.

„Не бива да се усеща, че ние не сме пълноценен партньор в ЕС и НАТО. Затова в мотивите на решението ни сме записали нашата твърда и непоколебима позиция в подкрепа на народа на Украйна. Правим това от първия ден. Ние сме солидарни с всеки един народ, който е нападнат, което няма нищо общо с омраза към руския народ. Ние се противим на режима на Путин”, посочи още той.

Депутат от ПП: Изпращането на военна помощ за Украйна категорично не ни вкарва във войната. Нека спрем с тази проруска риторика

„Подкрепям тезата на премиера, че всеки ден ние разширяваме помощта си за Украйна. Трябва да помагаме на украинския народ с технически средства със защитна цел. Украинският народ казва, че има нужда от всичко – от каската до самолета. Не всичко обаче можем да дадем”, добави зам.-председателят на Комисията по външна политика.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.21 | 14:13

2
Т0Я ПУБЕРТЕТ ОТКЪДЕ СЕ ПОЯВИ

2022.04.21 | 10:14

1
Вибратори е най-добре да им се изпратят

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини