Радев: Без технологично сближаване е невъзможно преодоляването на социално-икономическите различия в съвременния свят

  • 19 април 2022 17:22

  • 2145
  • 2
Радев: Без технологично сближаване е невъзможно преодоляването на социално-икономическите различия в съвременния свят
© Пресцентър на Президентството
Слушай новината Слушай новината

В съвременния свят обединяването на научноизследователския и технологичен потенциал на държавите е предпоставка за социално и икономическо сближаване и стабилност в системата на отбраната. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с представители на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“, съобщават от пресцентъра на държавния глава. 

Двете институции са избрани да бъдат включени в изграждането на мрежата на НАТО от технологични тестови центрове в рамките на Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA). Създаването на DIANA, наред със съпътстващия Фонд на Алианса за иновации, беше решено през юни 2021 г. на Срещата на върха в Брюксел.

По думите на президента двата тестови центъра у нас са добра основа за пълноценното и всеобхватно включване на страната ни във въвеждането на нови високотехнологични решения в областта на сигурността и отбраната.

Трябва да се стремим към балансирано географско разпределение на инвестициите за развойна дейност в рамките на Алианса, заяви държавният глава.

България беше активен участник в дискусиите за това НАТО да бъде съюз от партньори, които заедно да гарантират сигурността си и да развиват високи технологии и военно оборудване, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че тази позиция той е отстоявал и на Срещата на върха на Алианса през 2019 година.

Румен Радев: Достойното бъдеще на България изисква образованието да се превърне в стратегически национален приоритет

По думите му, средствата за инвестиции в отбрана, които отделят малките държави, подлагат на натиск социалните и икономическите им системи, за разлика от големите държави производители на военно оборудване.

Механизмът DIANA и Фондът на НАТО за иновации създават предпоставки за съвместно участие в научните изследвания и в разработката и трансфера на нови технологии, на базата на което да преодолеем разделителната линия между страни производители и страни купувачи, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Той допълни, че това е пътят към постигане на реална съвместимост между държавите и призова за активното участие на България в Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA) и във фонда.

От Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) запознаха президента с дейността си и възможностите за сътрудничество в трансфера на технологии.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.19 | 18:45

1
Браво Радев.

2022.04.19 | 18:46

2
Гн Президент гн Радев - защо мълчиш за правителственият самолет,нали лично ти заяви че мотокариста тие казал чее товарил 40 те милиярда на палети на Бойко Борисов за Дубай.Когато излизаше от президенството.Забравили или?Чакаме да потвърдиш казаното от вас,ако нее лъжа.Трябва да излезнеш и да кажеш.

Добави коментар

Водещи новини