ББК "Пътища": Ако не се реши за парите, протестите ни вероятно ще станат безсрочни

  • 18 април 2022 07:43

  • 453
  • 2
ББК "Пътища": Ако не се реши за парите, протестите ни вероятно ще станат безсрочни
© Булфото (архив)

Разрешаването на проблема с парите за пътищата е изцяло в ръцете на Министерския съвет. Това заяви в "Денят започва" председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Той подчерта, че договорите, възложени от АПИ са абсолютно законни.

"Още нещо - с подписването на споразумението за прекратяването на тези договори миналата година, де факто и служебното правителство ги призна за законни. Имахме продължителна среща в петък с министър-председателя, в която той изтъкна, че иска вторичен контрол от парламента върху изразходването на средствата", допълни той.

Протест на пътните строители в сряда все пак ще има

Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през поседната година заяви Чайков. Българската пътна мрежа в момента е в трагично състояние, на хората тепърва им предстоят пътувания и за тях ще бъде особено опасно, подчерта той.

"Плановете са ако не се намери решение тази седмица, да продължим с протестите, които вероятно след Великден ще станат безсрочни", каза Чайков.

Бюджетът на АПИ винаги е бил рестриктивен и не може да се прави точна сметка за разходите за пътища Милиард допълнително за ремонти в последните години не е нещо необичайно, а е въпрос на философия на финансовото министерство за формиране на бюджета, подчерта Чайков.

Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавани аванси за текущи ремонти.

Пътните строители след срещата при премиера: Получихме задоволителни отговори на фаза обещания

"Никога не са получавани аванси по договори за текущ ремонт и поддържане за целия период, в който аз се занимавам с пътно строителство. Аванси се получават по договори за нови обекти или за основни ремонти, там, където стойностите са много големи, и са необходими средства за предварителна доставка на материали и други причини", обясни председателят на ББК "Пътища".

По думите му няма доказателства за твърденията, че текущи ремонти са се изпълнявали за много по-малко пари и по начин, различен от възложения. АПИ възлага поръчки по определени количества работа по договори с определени количествени сметки.

"Ние няма как да носим отговорност по нещо, което ни е възлагано съгласно нормативната уредба. Прогнозната цена е такава, която може да се надвишава, защото държавата не може през 2018 да предвиди какво ще ѝ се наложи да ремонтира през 2022. Договорите са законни, играни са през обществени поръчки и възлаганията са законни, защото цената е прогнозна", каза Стефан Чайков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2022.04.18 | 09:00

1
Добре,договорите са законни,НО КЪДЕ са ПАРИТЕ? ПАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ КЪДЕ са?! КЪДЕ е "другарят" Гешев? Гешеееееееееееееееев ,КЪДЕ е?????????????????????
Huy

2022.04.18 | 12:19

2
На женати в задникаааааа.

Добави коментар

Водещи новини