Сандов: Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна

  • 14 април 2022 13:48

  • 290
  • 4
Сандов: Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна
© Булфото (архив)

До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна, каза днес във Варна министърът околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е. Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия, обясни министърът. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14144

Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности, допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

Сандов: Можем да бъдем енергийно независими от Русия

В морските води също досега не е установено замърсяване, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение. 

Във Варна днес министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани.

Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на Гранична полиция.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
290 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Филип

2022.04.17 | 13:46

4
Сандов е един дървен философ, който само плямпа празни приказки.
Лили

2022.04.14 | 21:21

3
Сандов може ли да спре да говори глупости???
Влад

2022.04.14 | 15:32

2
Подозирам, че някой пак е наредил на Бобито какво да говори ... До преди месец друга песен пееше хаххахах
888

2022.04.14 | 14:38

1
голяма важност си придава Бориславчо, но колкото и да се напъва не му отива

Добави коментар

Водещи новини