Зам.-външен министър разкри подробности за спасителната операция с моряците ни

  • 13 април 2022 18:39

  • 7987
  • 11
Зам.-външен министър разкри подробности за спасителната операция с моряците ни
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Състоянието на моряците ни е добро. Те в момента се намират извън Мариупол. Операцията започна днес около 11:00 часа. Очакваме ги в България до един-два дни. Ще се приберат със самолет. Това заяви директорът на Ситуационния център на Министерството на външните работи и зам.-външен министър Антон Марков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14151

По думите му днес е бил добър ден за подобна операция. На пристанището ситуацията била спокойна.

„Операцията се ръководи съвместно с министър-председателя, Министерски съвет и всички, компетентни в подобни ситуации, както и службите. Готвим я отдавна, но изчаквахме най-безопасният и удачен момент“, обясни зам.-министър Марков.

Премиерът: В ход е евакуация на част от екипажа на „Царевна“

Според него не е правилна интерпретацията, че в Мариупол е била изпратена група военни, начело на която е ген. Венелин Венев.

„Евакуацията е в ход и се надяваме да завърши по най-добрия начин за нашите сънародници“, увери той.

На въпрос до момента били ли са изложени на риск екипажът и капитанът на българския кораб, Антон Марков отговори: „Не е имало ситуация, в която да са били в пряк риск. Всички подробности по транспорта и маршрута няма да го споделям. Търсим най-безопасния и бърз транспорт, който да ги доведе в България. Има осигурен коридор за тях. Няма опасност да попаднат в сандвич. С когото е трябвало сме говорили и те сега са в безопасност“, подчерта той.

По думите му двама души от екипажа са изявили желание да останат на кораба и не са пожелали да се евакуират. „Ако преценят по-късно, че искат да се евакуират, ще търсим начин това да стане. Имат храна и вода за един месец“, подчерта той.

Зам.-министър Марков каза още, че пристанището е минирано от първия ден на войната и това възпрепятства безопасното отплаване на кораба. „Не сме изпускали никакво време. Компанията-собственик на кораба се свърза с нас на 15 март с искане за съдействие и от тогава работим“.

Другият ни кораб „Рожен“, който се намира в Одеса не бил пряко застрашен. „Вчера са успели да се заредят с провизии за месец. Няма пряка опасност за живота им. Там, където се намират не се водят военни действия“, успокои Антон Марков.

„Всички българи, които са се свързали с нас или са вече евакуирани, или са в процес на евакуация. Тези, които са останали, са го направили по свое желание“, поясни зам.-външният министър.

Той уточни, че изявлението на премиера за операцията за спасяването на моряците ни е било, за да се опровергаят многото спекулации и фалшиви новини, които са се появили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7987 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.04.13 | 20:51

3
Всички екипажи от морските съдове в Мариупол, които са били заложници на нацистите от Азов, днес са освободени от ВС на РФ. Съобщение от тази вечер на1 канал
АННА

2022.04.14 | 19:57

11
КАК ТАКА ПРИЗНАХА ЧЕ , РУСНАЦИТЕ СА ГИ ОСВОБОДИЛИ ....ЩЕ ИМ ОТРЕЖАТ ОТ ПРЕМИЙТЕ .....

2022.04.13 | 23:18

4
Ей това българския политик страшна мърша,СРАМ ВИ Е ДА КАЖЕТЕ БЛАГОДАРЯ Русия ли бе? Операцията била водена от Киро канадското говедо,моля ви се,дето и казарма не ходил пе...ла.
АННА

2022.04.14 | 19:54

10
НИЕ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ И НЯМА НА КОГО ДА СЕ СЪРДИМЕ .......ОТДЕЛНО Е , ЧЕ НИ ПРОБУТВАТ ВСИЧКИ ДО СЕГА ....."Сценки от стари вечеринки" НЕ МОГАТ ДА НИ ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ ...КРАЙ !

2022.04.14 | 09:03

5
Защо не ги освободиха докато града беше в ръцете на " добрите" азовци ??!!! А чакахте да дойдат "лошите" руснаци ??!!!
АННА

2022.04.14 | 19:52

9
ЩЕ СИ РАЗРЕША , САМО ДА ДОБАВЯ : " ВСИЧКИ Е ДОБРЕ , КОГАТО..... ЗАВЪРШИ ДОБРЕ" !!ПРОСТО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА МИСЛИМ КОГАТО НИ ГОВОРЯТ И ДА " ОТСЯВАМЕ"...ПЛЯВАТА ОТ ЖИТОТО !!
ИКА

2022.04.14 | 10:44

6
Мояците бяха освободени от милицията на ДНР и руските сили.Как не можахте да го споменете, дори мимоходом...
АННА

2022.04.14 | 19:50

8
ТОЧНО ТАКА , ОТ РУСНАЦИТЕ И В МОМЕНТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ И ЩЕ СЕ ВЪРНАТ СЪС САМОЛЕТ....
АННА

2022.04.14 | 19:50

7
ТОЧНО ТАКА , ОТ РУСНАЦИТЕ И В МОМЕНТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ И ЩЕ СЕ ВЪРНАТ СЪС САМОЛЕТ....
знаем

2022.04.13 | 20:28

2
спасени са от руснаците, тази част вече е под техния контрол и войниците от днр, затова и отиват към донецк...
Шашо

2022.04.13 | 19:09

1
Че той просто Кико отдавна ги разкри. Я не си преписвай заслуги.

Добави коментар

Водещи новини