Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване на армията

  • 06 април 2022 14:49

  • 564
  • 3
Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване на армията
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Има механизъм, по който България може да си позволи превъоръжаване на армията, след като това се отлага 30 години“. Това каза пред БНР бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13749

По думите му трябва всеобхватна програма, парламентарна подкрепа и ефективно управление: „А не самолет по самолет, кораб по кораб, защото така ще излезе най-скъпо, най-дълго и в голяма степен трудно за използване“.

Шаламанов допълни: „Очакваме до месеци правителството да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване, която включва всички аспекти, включително използване на трансфери на употребявана техника, бързо освобождаване от излишна техника, нейното възмездно предоставяне на други потребители с цел да се акумулират средства във Фонда за превъоръжаване и устойчивост наотбраната“.

Според него стратегическата комуникация от страна на лидерите, които да говорят в защита на българския интерес, трябва да бъде подобрена: „В един глас трябва да говорят за бързо прекратяване на тази безумна война на Русия в Украйна, за възстановяване на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, за възстановяване на икономическите дейности в Черноморския регион, както и за укрепване на отбранителните ни способности. Уверен съм, че решението ще бъде България да се нареди с другите страни от НАТО и ЕС, които недвусмислено подкрепят Украйна“.

Проф. Тагарев: Превъоръжаването на армията върви по плана на президента

Последвайте канала на

Константин Тодоров
564 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дясен Демократ

2022.04.06 | 15:28

3
Г-н Шаламанов ни харесва все повече и повече. Винаги изказва точното и правилно мнение.

2022.04.06 | 15:21

1
на гъpция, туpция, pумъния и укpайна всичкото оръжие им е подарено. Бългаpите плащаме десеторни цени за техника, която не идва, няма подготвени кадри за нея, няма и инфраструктура.

2022.04.06 | 15:23

2
И ще ни вземат старото оръжие, което не било хубаво, затова го искат от сащ всяка седмица.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини