Председателят на НС също разговаря с президента на Албания

  • 05 април 2022 17:43

  • 1831
  • 2
Председателят на НС също разговаря с президента на Албания
© Народно събрание

Задълбочаването на парламентарния диалог е основна предпоставка за развитието на двустранните отношения, беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Никола Минчев и албанския президент Илир Мета. Държавният глава на Албания е на двудневно посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Президентът на Албания Илир Мета определи като блестящи двустранните отношения между България и Албания и подчерта, че когато отношенията на парламентарно ниво са добри, това влияе на всички области на съвместно сътрудничество. Ние усещаме силната подкрепа на България, между нашите страни са установени стабилни връзки, в миналото България е била важен образователен център, а и днес много албанци завършват висшето си образование тук, посочи той. Илир Мета изрази увереност, че групите за приятелство ще подпомогнат по-бързото реализиране на Паневропейския транспортен коридор № 8. По думите му Албания и Република Северна Македония, заедно с България, която е член на ЕС, биха могли да направят повече за реализирането на този проект.

И Кирил Петков разговаря с албанския президент

Председателят на Народното събрание Никола Минчев подчерта, че диалогът между парламентите е изключително важен.

Това е канал за комуникация на високо държавно ниво, чиито възможности трябва да използваме, посочи той и допълни, че се надява следващата седмица да бъдат сформирани групите за приятелство в българския парламент, включително и тази с Албания.

,,Подкрепяме Албания в процеса ѝ на интеграция към ЕС и оценяваме високо усилията, направени до момента от албанската държава в областта на съдебната реформа, отбеляза Никола Минчев. Като важен аспект той посочи и приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства. Имаме добри отношения в областта на образованието, науката и културата и в тази връзка България изпрати проект на споразумение за сътрудничество'', заяви още Никола Минчев.

Румен Радев посрещна албанския президент

За проекта за Коридор № 8 председателят на парламента подчерта, че трябва да се направи всичко възможно той да се реализира,  защото свързването на Черно море с Адриатика може да има солиден ефект. Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев направи необходимото да се подсигури европейско финансиране за железопътната част от Коридор № 8, която също е важна за подобряване на връзките и стимулиране на икономическия обмен, добави той.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от интерес на всички държави в региона, подкрепяме европейския път на тези страни, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Държавният глава на Албания изрази надежда през юни да има положително решение за започване на преговори за членство в ЕС на Албания и Република Северна Македония.

Разчитаме, че новият импулс, който българското правителство даде на отношенията с Република Северна Македония, ще допринесе за разрешаването на отворените въпроси. Надяваме се всички заедно да бъдем в европейското семейство в близко бъдеще, подчерта Никола Минчев.

В срещата в Народното събрание участваха председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз Деница Симеонова и народният представител от външната комисия Александра Милчева.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Вили

2022.04.05 | 18:43

2
Вчерашния лайно,за какво си говорил бе,келеш?

2022.04.05 | 17:57

1
един-единствен интерес на Брексит-Англия под управление на Борис-РолсРойс се състой в отнемане на суверените й права в Гренландия заради достъп до Северният Полюс , Кралството Дания , член на ЕС . Така се оформяват нещата около украйнската криза съвсем в другата светлина . А Орбан всъщност си води политика-скрита Австро-Германо-Унгарска , защото достъп до Северният Полюс се гарантира като СУАП чрез Финландия и Норвегия .

Добави коментар

Водещи новини