Пускат ни с електронни карти през ГКПП-тата (видео)

  • 18 юни 2012 15:24

  • 1192
  • 1
Пускат ни с електронни карти през ГКПП-тата (видео)
©

Една година след падане на сухопътните граници българското правителство или МВР няма да съкрати състава на "Гранична полиция". Когато бъдем приети в Шенгенското пространство, стратегията за последващи действия е, че граничният ресурс на българо-гръцката граница няма да бъде намален, за да не се увеличи миграционният поток.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа на среща с членовете на Американската търговска камара.

"Излизането на Гърция от ЕС е тежък проблем, който би могъл да възникне в еврозоната. В най-критичната част от проблемите в Гърция, България участва със своите гранични полицаи и машини", добави той. Петима гранични полицаи и три автомобила от България участват за контрол на сигурността на Европейското по футбол. Това са част от общите усилия на България да реализира членство в Шенгенското пространство. Цветанов изтъкна, че партньорите ни признават положителните усилия и резултатите. "Трябва да се има предвид и положението в Сирия", каза Цветанов и посочи, че са задържани 14 сирийци на българо-гръцката граница, както и каналджията.

Проведено е обучение на над 30 000 служители, които да бъдат запознати с изискванията по Шенген. "Правят се последващи интервюта и обследвания с част от пътникопотока на излизане от страната. Има два случая, които са споделени при тези събеседвания на излизане от Турция и са предприети действия за изясняване на случая”, каза Цветанов. „Когато има миграционен натиск към съответните държави, всеки нелегален мигрант влиза в специална система. Дискутира се да започне процедурата по вземане на решение за ползване на данните от държавите-членки на ЕС", каза вътрешният министър. "Сътрудничим си не само с Румъния, но и с всички съседни държави. Това е част от работата по присъединяването ни към Шенген, но и от регионалното сътрудничество. Сътрудничеството ни с Румъния е изключително добро. Откакто съм министър на вътрешните работи, с румънския ми колега никога не сме дискутирали възможност да бъдем разделени при влизането ни в Шенгенското пространство. Българското правителство акцентира върху двустранното сътрудничество в региона. Създадохме възможност за изграждане на контактни центрове в региона, имаме подобен център изграден с Румъния, Гърция, в момента се изгражда със Сърбия. Обърнали сме се с молба към Турция за създаване на тристранен подобен контактен център, който да допринесе за по-адекватните усилия в борбата с престъпността. Предвидено е центърът да бъде на ГКПП "Капитан Андреево", каза Цветанов, като подчерта, че това се възприема изключително положително от ЕК и ЕС. "Изключително добре се възприемат регионалните инициативи на Източна Европа – Дунавската стратегия. България и Германия са водещи по реализирането на Дунавската стратегия на тема сигурност. Добре работим и по линия на трансграничното сътрудничество", посочи министърът.

"В момента МВР работи с най-малката численост през последните 20 години – от 65 000 в момента служителите на МВР са 52 000 щатни бройки", допълни той и подчерта, че в България имаме райони, където се наблюдава сериозно обезлюдяване, което провокира и увеличаването на конвенционалната престъпност.

Вицепремиерът съобщи още, че в момента се изработва проект за въвеждането на електронни карти по гранично-пропусквателните пунктове. Инвестицията е с европейски средства, но все още не може да се каже точна цифра. "Това, което трябва да направим, е да видим, как ще се възприеме и как ще функционира в действителност, дали ще доведе до облекчаването на потока, допълни вътрешният министър. По думите му - контролът е изключително добър, защото дава възможността да се установи дали даден паспорт е фалшив, или не и така се гарантира една по-голяма сигурност. Първото устройство ще бъде поставено на аерогара София. До месец - два след одобряването на проекта, ще има готовност за поставянето му", каза Цветанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1192 1

Коментари 1

Добави коментар
ЕБАХТИ И ДЪРЖАВАТА!!!

2012.06.19 | 02:12

1
АЗ ПРЕДЛАГАМ НА ВАС,ДА ИНСТАЛИРАТ ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА.А ПЪК ВИЕ СИ ИНСТАЛИРАЙТЕ АКО ИСКАТЕ WINDOWS 10.....XI XI XI.ЕБАХТИ И ДЪРЖАВАТА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини