Нинова поиска от НС съдействие докладът на Сметната палата за проверката в ДКК да влезе, ако трябва в секретното деловодство

  • 01 април 2022 11:49

  • 392
  • 0
Нинова поиска от НС съдействие докладът на Сметната палата за проверката в ДКК да влезе, ако трябва в секретното деловодство
© Булфото (архив)

Вицепремиерът Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за предложи в парламента Народното събрание, като възложител на проверката на Сметната палата в Държавната консолидационна компания (ДКК), да поиска от Палатата или Прокуратурата, където е изпратен докладът, разрешение той да влезе, ако трябва в секретно деловодство на парламента. Опитайте да го разсекретите, искаме истината и да си свършим работата по указанията, които са ни дадени там, заяви Нинова.

Тя каза, че е изпратила писмо до прокуратурата с искане да й се дадат указания какво да прави, защото е длъжна да вземе мерки по доклада, но не може да изпълни тези задължения. Предлагам в някакъв смислен юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този казус, защото той е прецедент, каза Нинова и прогнозира, че няма да остане единствен. Всички клетви, че ще се борим с корупцията, ще останат напразни, ако оставим този случай така да замине в нищото без решение на проблема, каза министърът.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен доклад за извършения одит за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от "Монтажи" ЕАД за периода от началото на 2017 г. до края на 2020 г., съобщиха тези дни от палатата. Заедно с доклада са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавна агенция "Национална сигурност" и е уведомена Националната следствена служба, съобщава Сметната палата.

Нинова: ДКК няма да бъде закрита

Поради образувано досъдебно производство и на основание чл. 58 ал. 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния доклад не могат да се огласяват до приключването на наказателно производство. Затова докладът ще бъде публикуван на интернет страницата на институцията веднага след приключването на наказателното производство. 

Одитът бе възложен на Сметната палата от 44-ото Народно събрание през март миналата година. Във връзка с това председателят на Народното събрание е уведомен, че приетият окончателен доклад ще бъде предоставен в парламента след приключването на наказателното производство и едва тогава ще има правна възможност да бъде разгледан.

Докладът е изпратен също на изпълнителните директори на "Монтажи" ЕАД и на "Държавна консолидационна компания" ЕАД за изпълнение на препоръките на Сметната палата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини