Росен Плевнелиев: Трябва ни единна и ефективна политика за българите в чужбина

  • 18 юни 2012 15:06

  • 1213
  • 3
Росен Плевнелиев: Трябва ни единна и ефективна политика за българите в чужбина
©

Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина. Планира се и обсъждането й на форум през ноември в Брюксел, на  който ще бъдат представени българските общности от целия свят. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при откриването  днес на заседание на Съвета за култура, духовно развитие и  национална идентичност на тема "Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света".

Искаме да обединим усилията на държавните институции с представителите на неправителствения сектор, които също полагат  огромни усилия в работата си със сънародниците ни зад граница,  отбеляза президентът Плевнелиев. Искаме да имаме качествена,  работеща стратегия, която да канализира работата и усилията на  всички отговорни органи в министерствата, но и в агенциите,  всички държавни институции, добави държавният глава.

Имаме нужда от усъвършенстване на координационната и комуникационна мрежа с българите зад граница. Важно е да  познаваме българските общности в чужбина и техните легитимни представителства, искаме да показваме техния успех, но и трябва  да бъдем наясно с техните проблеми, да търсим решения, да съблюдаваме спазването на правилата им и да имаме ефективен диалог и обратна връзка с тях, посочи президентът. По думите му не по-малко важно е и да знам с какво българите в чужбина могат  да помогнат на страната си. Те също трябва да бъдат обединени  около приоритети и национални каузи, заяви президентът Росен  Плевнелиев.

За мен като държавен глава, но и за нас като институция е важно да имаме добра комуникация, да познаваме проблемите, да  посочваме успеха и да държим много здраво връзката с българите в чужбина. Искаме като институция да бъдем гарант за диалога и  приоритизирането на работата с българите в чужбина, каза  Плевнелиев. По думите му за целта е необходима единна, ясна, пълноценна и ефективна политика и комуникация спрямо тях. Днес ще говорим делово по проблемите на българите в чужбина,  искаме да постигнем съгласие по безспорните насоки, които да залегнат в стратегията, чието изработване предстои в следващите  месеци, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който увери, че всяко мнение  на присъстващите на Съвета ще бъде чуто.

Вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на отбеляза, че през 2000 г. има  изработен и приет закон, но резултатите от него, освен на  институционално равнище, не са "много забележителни". Този път  решихме да работим по различен начин. Българската държава трябва да изработи адекватна стратегия, адекватна политика за сътрудничество и за отношение към българската диаспора, не за  друго, а защото годините и времената вече се промениха много и защото преди да създаваме закони, трябва да имаме ясна концепция за това какво държавата иска, кое е неин приоритет и как може  да бъде осъществено, посочи вицепрезидентът. Трябва да чуем, да опознаем българите, които са далеч зад граница в различни точки на света, трябва да чуем тяхното  желание, техните възможности и трябва да направим така, че да е  възможно те да участват - участието е фундаменталната дума, за  да изградим адекватна национална стратегия, заяви Попова. Тя  добави, че от участието на всички зависи качеството на  демокрацията. Попова отбеляза, че са получени много отговори, предложения и желание за участие в изработването на стратегията  от страна на редица български общности зад граница. Българската  държава може да направи за нас много, но ние можем да направим  още повече за българската държава, посочили от общността ни в  Брюксел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1213 3

Коментари 3

Добави коментар
Плевнелиев, що не се имплементираш?

2012.07.01 | 04:45

3
келеш смотан, остави българите в ужбина -ТЕ СА СИ ДОБРЕ! гледай колкото ти позволява убогия ти интелект да решиш проблемите на Българите в България! Иначе ти друго освен да бръщолевиш за "...единни и ефективни политики и практики за цялостно и комплексно подобряване на средата и формиране на фактори, които да инициират инициативи за имплементиране на целите и задачите на правителстевана стратегия 2020 в рамките на субсидиарността на/от ЕС с оглед на финализиране на широкомащабно консенсусно преструктруриране на определящите за българия икономически, географски и етнически клъстери за устойчиво развитие на...." така мога да продължа да тракам празните шаблонни приказки до утре сутринта, КРЕТЕН!
А

2012.06.26 | 23:52

1
Ама супер са си в чужбина - нищо и половина са 90% и имат по-нисък стандарт на живеене отколкото ако си бяха в България
1

2012.07.01 | 04:45

2
не президент а подлога

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини