Поптодорова: Има шанс за напредък в преговорите между Украйна и Русия

  • 29 март 2022 08:55

  • 2410
  • 8
Поптодорова: Има шанс за напредък в преговорите между Украйна и Русия
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Би могло да се постигне напредък в преговорите между Русия и Украйна в днешния ден, доколкото вече излязоха съобщения за някакви предварителни нагласи и на двете страни, това заяви пред БНТ вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13374

Това, разбира се, трябва да се провери на масата на преговори. Важното е, че според съобщения руската страна е готова да се откаже от абсурдните си искания за денацификация и демилитаризация, отбеляза тя.

Полк. Недялков: Има опасност от използване на химическо оръжие в Украйна

От друга страна Зеленски съобщи, че има готовност да разговаря за статута на двете републики Донецк и Луганск, както и за неутралния статут на самата Украйна, допълни Поптодорова.

"Има нещо много любопитно, което пак предстои да бъде проверено на практика - че Русия е готова да не обсъжда сега статута на руския език като официален за Украйна, което е едно от исканията на руската страна", коментира още вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

По думите ѝ, щом се стига до договаряне на конкретика, означава, че страните имат намерение да вървят напред.

Обезсърчително и тревожно обаче е "смачкването" на интервюто на Володимир Зеленски към независими журналисти в Русия, което беше забранено да бъде цитирано и дори споменавано в страната.

"Това интервю съдържаше програмата за преговори, то съдържаше отстъпките на Украйна. Очевидно на Кремъл и на Путин, съответно, е необходимо да се представи пред руската общественост една пълна, грандиозна победа. Така ще бъде опаковано това споразумение", каза тя.

Според нея постигането на споразумение няма да сложи край на войната между Русия и Украйна, но поне може да сложи края на смъртта и на жертвите.

Ердоган ще се срещне с делегациите на Русия и Украйна преди преговорите в Истанбул

Поптодорова коментира и срещата на страните от НАТО от Югоизточна Европа, като изтъкна, че тя не включваше всички много необходими лидери от нашето съседство, но отбеляза, че тя е много важно начало на изграждане на този регионален формат.

"Виждам тази среща на тези четирима лидери като една тухла в един много сложен градеж, но той ще бъде свързан с това да се осигурят връзките и в инфраструктура, и в транспорт, и в дигитално отношение, и в икономическо отношение, и дори в психологическо, защото тези хора ще оставят наследство, така че следващите да могат да продължат нататък", каза още тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2410 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Паси и Поптодорова

2022.03.29 | 12:45

8
Бъ6лгарите са прости хора и ни заслужават. Точка, Ние решаваме. Скоро ще ви уредим и кървава баня.
Алоооо

2022.03.29 | 11:17

7
Тази е престъпница (краде) а Тагарев не е българин не знае историята .Тъжно е но абсолютен факт казва оня рускиня Митрофонова Тоя селендур да научи историята .Ле ле тоя да ме командва никога ще яде много

2022.03.29 | 10:52

6
най-бедната страна с най-богатите политици.

2022.03.29 | 10:08

5
Тази джебчийка много умна а ма в начина как се краде
Патриот

2022.03.29 | 10:07

4
НАГЛАТА КРАДЛА ПАК НИ Я НАВИРАТЕ ДА ДАВА АКЪЛ,КОЙТО НЯМА. АМЕРИКАНСКА ПЛАТЕНА КОВРА

2022.03.29 | 09:41

3
търси назначение дъртата крадлива овца! иди в украйна!
ИВАН

2022.03.29 | 09:33

2
ВЗЕМИ СВАЛИ ТОВА ЗНАМЕ ОТ ФАНЕЛКАТА СИ, МА ! ТИ БЪЛГАРКА ЛИ СИ ИЛИ УКРАИНКА ?!
наблюдател

2022.03.29 | 09:15

1
клептоманката вън от българия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини