Премиерът: Търсим най-подходящия момент за евакуация на блокираните в Украйна наши кораби

  • 27 март 2022 15:08

  • 2938
  • 0
Премиерът: Търсим най-подходящия момент за евакуация на блокираните в Украйна наши кораби
© Getty (архив)

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи.  Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани" това заяви премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически във Фейсбук във връзка с блокираните заради войната в Украйна български кораби.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14146

"Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт.  Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина.  Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място", добави той.

Москва създава хуманитарен коридор за плавателните съдове, които искат да напуснат украинските пристанища

"Корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане.  Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно", посочи още премиерът.   

"Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия.  Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна", допълни Петков.  

"Всичко друго е грозен ПР", категоричен бе премиерът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2938 0

Свързани новини

Водещи новини