Аптеки и дрогерии също ще могат да предоставят помощни средства на хората с увреждания

  • 24 март 2022 12:36

  • 270
  • 0
Аптеки и дрогерии също ще могат да предоставят помощни средства на хората с увреждания
© Булфото (архив)

Има договорка и аптеките, и т.нар. дрогерии също да могат да предоставят на хората с увреждания помощни средства. Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев при изслушване в парламента на въпрос на "Има такъв народ". 

Поводът за изслушването е, че от 1 юли тази година НЗОК започва да отговаря за отпускане, отчитане, контрол, заплащане и ремонт на помощни средства за хора с увреждания.  

Салчев обясни, че изискванията за търговците на дребно са да бъдат регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата, а търговците на едро трябва отново да подадат своите документи, тъй като поради промяна в нормативната уредба търгът миналата година е бил прекратен. Имам притеснения кои, как и дали ще се явят на търгове, но ние не може да накараме насила някой да се яви на търг, коментира Салчев.   

Списъкът с помощни средства вече трябва да бъде осъвременяван всяка година, когато се пускат търговете, каза още той в отговор на въпрос от ГЕРБ-СДС. 

От "Продължаваме Промяната" поставиха въпроса за ремонта на медицинските изделия, ортези и протези, като посочиха, че досега заявленията са подавани в дирекциите за социално подпомагане, а сега – само в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Това са възможностите на Касата - 28 регионални офиса, затова ще се стремим да електронизираме процеса за подаване на т.нар. искания за ремонт, посочи Петко Салчев. Фирмите, които ще сключат с нас договор, след като потвърдим искането, те на място трябва да извършат или да получат, или да ремонтират съответното помощно средство. Самото разрешение и заплащането обаче се налага да бъде извършено в РЗОК, обясни той.

В отговор на въпрос на "Демократична България" за възможностите за доставка на помощни средства до дома на ползвателя, Салчев каза, че в договорите за търговците на дребно е предвидена опцията на лежащо болните да бъдат предоставени на място, а на тези, които не могат да посетят офиса на търговеца, е предвидена опцията - от упълномощено лице.

Много скъпите помощни средства ще бъдат на централно наблюдение и ще се разглеждат от комисии, обясни още управителят на НЗОК.  

Салчев информира още, че НЗОК е дала задание на "Информационно обслужване" да се свържат системите на ЛКК/ТЕЛК със системата на НЗОК. Агенцията за хората с увреждания вече е прехвърлила цялата база данни на хората с увреждания към Здравната каса. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини