България връща за консултации посланика си от Москва, очаква се същата реакция и от Русия

  • 24 март 2022 12:28

  • 2844
  • 23
© Булфото (архив)

България ще призове посланика си в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова, обяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел.

,,Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата страна да направи същото'', подчерта Петков.

Руското посолство отговори на Кирил Петков: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

Вчера н.пр. Елеонора Митрофанова обяви в официална позиция, че е "неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития".

Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българите и българското правителство. Ние сме държава, която си държи на институциите и подобно поведение е абсолютно недопустимо, заяви премиерът.

,,Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това. Не е хубаво щетата да е по-голяма върху страните, които правят мерките, и по-малка - върху Русия. Замразяването на Руската централна банка е такъв пример. Това трябва да е посоката на мислене'', заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени хода на войната.

НАТО: Ще пратим бойни сили в България. Русия да спре да говори за ядрено оръжие

Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. Говорим и с Италия. Показваме една отвореност. От друга страна е много полезно за българската армия да има достъп до тези допълнителни помощи. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Не трябва да се разграничаваме, подчерта Петков.

По думите на Петков санкциите, които се налагат на Русия, трябва да са асиметрични - да има голямо влияние върху руската държава, но не и върху страните, които ги правят. Той коментира, че искането на руския президент Владимир Путин газът да бъде плащан в рубли, е опит да стабилизират собствената си валута.

По повод това, че в днешната среща ще участва и президентът на САЩ Джо Байдън, Петков каза: „Много се радвам днес да чуя искането на Джо Байдън. Предполагам, че ще се говори да се засили състоянието на Източния фланг със съюзнически войски и това да бъде част от стратегията за показване, че Европа и НАТО са заедно, и че сигурността на всички ни е осигурена като работим заедно".

Байдън заминава за Европа, за да укрепи единството на Запада

Днес европейските лидери се събират на среща в Брюксел. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, вариантите за помощ за Киев, както и темите за сигурността, отбраната и енергетиката. Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. Страната ни ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2844 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
ЦИРК ДЬО ГО ВНАР

2022.03.24 | 16:22

23
ТИЯ НОМЕРА ТЕАТРАЛНИ НЕМА ДА МИНАТ! ЩЕ ВИ РАЗБИЕМ ОТ БОЙ!
ГЮБРЕТА

2022.03.24 | 16:20

22
КОЙ ИЗНАСЯ ОЛИОТО НА ДЪМПИНГОВИ ЦЕНИ, А ВНАСЯ РАПИЧНА ТЕХНИЧЕСКА СМАЗКА, КАТО ОЛИО ТУК БЕ! ДА ГО НАБИЯ НА МАЙКА ВИ Г О В Н А Р И Я В МЪСНАТА З У Р Л А !
ГЮБРАЦИ

2022.03.24 | 16:19

21
КОЙ СЕДИ ЗАД МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ И ПРИБИРА ПЕЧАЛБАТА?
ГЮБРЕТА БЪЛГАРСКИ

2022.03.24 | 16:18

20
КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА ХЛЕБОЗАВОДИТЕ И ЗЪРНО БАЗИТЕ БЕ! ДЕТО ТОЧИ ПАРИ ЗА ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ! ДА ВИ Е В А МАЙКАТА ГА ДНА БЪЛГАРСКА!
ГЮБРЕТА БЪЛГАРСКИ

2022.03.24 | 16:16

19
КЪДЕ СА 550 000 ГО ВЕДА ЗА КОИТО СЕ КРАДАТ ЕВРО СУБСИДИИ? ТОЯ ПРАХ В ОЧИТЕ С ПОСОЛСТВАТА НЕМА ДА МИНЕ!
Стоп

2022.03.24 | 16:09

18
Петков отново се изказва неподготвен. Много говори, няма ли кой да го научи , че не може да е компентен по всички въпроси. По-добре да се научи на дипломация. Език мой, враг мой! Много му отива. Кога намира време да работи този човек? Непрекъснато е в обяснителен режим. Не се съобразява кого обижда, как навлича неприятности на нашата държава (тя не е негова-доказва го ежеминутно), докарва се на шефове си и т.н. Да си ходят всичките хубостници , достатъчно затънахме за три месеца!!!!
Мери

2022.03.24 | 14:22

8
България се осра в името на чужди интереси.
мнение

2022.03.24 | 15:51

17
България е крайно време да се защити от Руските апетити за управление на д България и Руски интереси интереси

2022.03.24 | 15:24

16
Копейкин е осрания. Нали е руска болонка
Евстатий

2022.03.24 | 14:43

15
Кирчо що се прави на ощипана мома?
НЕСТОР МАХНО

2022.03.24 | 14:42

14
ДЪРТИЯ БОЛШЕВИШКИ РЕЗИЛ МИТРОФАНОВА ДА СИ ОТИВА ПРИ НЕЙНИЯТ КУМИР ЖИРИНОВСКИ И ДА НЕ Е СТЪПИЛА В ЕС НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!
НЕСТОР МАХНО

2022.03.24 | 14:42

13
ДЪРТИЯ БОЛШЕВИШКИ РЕЗИЛ МИТРОФАНОВА ДА СИ ОТИВА ПРИ НЕЙНИЯТ КУМИР ЖИРИНОВСКИ И ДА НЕ Е СТЪПИЛА В ЕС НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!

Добави коментар

Водещи новини