Над 1300 души са евакуираните от Украйна със съдействие на Министерството на отбраната

  • 17 март 2022 16:22

  • 377
  • 0
Над 1300 души са евакуираните от Украйна със съдействие на Министерството на отбраната
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Министерството на отбраната чрез свои структури продължава да оказва съдействие с транспорт и настаняване на украински граждани, които търсят в България спасение от военните действия в Украйна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

1328 души от Украйна са евакуирани в България от 4 до 17 март в рамките на операцията за извозване на бежанци. Тя се провежда съвместно от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Ежедневно военнослужещи и автобуси на Командването за логистична поддръжка продължават да извършват по три или четири безплатни курса до България от различни гранични пунктове в Румъния.

270 души, евакуирани от военните действия в Украйна, са настанени в почивни бази на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ на Министерството на отбраната към 17 март. 189 от тях са възрастни и 77 - деца. Те са разпределени в хотели в к. к. „Св. Св. Константин и Елена“, ВМК – Варна, хотел „Рибарица“ и в София. Предвид динамичната обстановка броят на настанените украински граждани непрекъснато се променя.

Близо 42 000 са украинските бежанци у нас

След координация между областния управител на Варна и началника на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в база на Морско училище са настанени 18 украински граждани. ВВМУ изрази готовност за подкрепа и помощ на украински студенти, дошли в България, да продължат образованието си по сходни специалности.

Министерството на отбраната от самото начало участва активно в действията на държавните институции, местната власт и неправителствените организации за оказване на помощ на хората, които търсят в България спасение от военните действия в Украйна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини