Валери Рачев: Няма рязка тенденция за увеличаване на броя на напусналите Украйна

  • 17 март 2022 15:48

  • 474
  • 0
© Novini.bg

Няма рязка тенденция за увеличаване на броя на напусналите Украйна. Това заяви ръководителят на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанци Валери Рачев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

„Нямаме идея за изхода на войната и нямаме идея за мащаба на хората, които ще напуснат. Не искам да употребявам „бежанска вълна“. Няма рязка тенденция за увеличаване на броя на напусналите Украйна през последната седмица. По-скоро има тенденция за задържане и леко намаляване на напусналите“, посочи той.

Според него причината за това е, че бойните действия са фокусирани в Източна Украйна.

„Когато се отварят хуманитарни коридори, изнасянето на хора става хоризонтално и отива към Полша и Словакия“, обясни Рачев.

МС: До момента у нас са влезли 69 735 души от Украйна. 40-те лева са за хотелиерите, не за бежанците

По думите му България трябва да даде възможност на украинците да харесат страната ни, ако искат да останат и да работят тук.

"Режимът на временна закрила не пречи в никакво отношение. Той дава само възможности, не ограничения. Във всеки един момент пристигналият от Украйна има право да поиска един от другите режими за международна закрила, преди всичко хуманитарна. Разликата е, че временната закрила може да действа директно на контролно-пропускателния пункт. Още от границата може да има статут. Другите статути изискват процедура, която се ръководи от Агенцията по бежанците", обясни Рачев. 

Той отбеляза, че хотелите в София, които са поискали да се включат в програмата за 40 лв. дневно не бежанец, са малко. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини