МВнР участва в четвъртото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа

  • 11 март 2022 22:25

  • 666
  • 1
МВнР участва в четвъртото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи (МВнР) участва в четвъртото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се провежда днес и утре в Европейския парламент в Страсбург в хибриден формат, съобщават от МВнР. 

Дебатите бяха съсредоточени върху 88-те препоръки на европейските граждански панели относно „ЕС в света /Миграция“ и „По-силна икономика, социална справедливост и работни места / Образование, култура, младеж и спорт /Дигитална трансформация“, както и свързаните с тях препоръки от националните граждански панели.

Министрите на културата на ЕС единодушно приеха декларация за Украйна

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев посочи в изказването си, направено чрез видеоконферентна връзка, че поддържането на единството на Европейския съюз, насърчаването на основните ценности на Съюза и ефективен регионален и глобален ред чрез поддържане на върховенството на правото остават единствената алтернатива на възраждащата се политика на силата и геополитическа конфронтация. Той отбеляза, че новата динамика изисква спешно пренастройване на съществуващите ни инструменти и политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. По-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство с НАТО е от първостепенно значение, отбеляза Васил Георгиев. Той заяви, че руската военна атака срещу Украйна е грубо нарушение на международното право, основните човешки права и хуманитарни ценности. Суверенитетът, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници не подлежат на преговори, посочи заместник-министърът.

По време на пленарната сесия в рамките на дебата „ЕС в света“ беше обсъдена ситуацията в Украйна, с участието на 30 украински граждани, сред които депутати от Върховната Рада на Украйна, представители на асоциацията PromoUkraina и бежанци бягащи от войната.

В заседанието участва и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, който призова за по-силна и единна Европа, която да гарантира сигурността на европейските граждани. 

Пленарната сесия беше председателствана от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията — Ги Верхофстад (Европейски парламент), държавния секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон от името на Френското председателство на Съвета на ЕС и заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица. 

До средата на годината са предвидени още три пленарни заседания, като предварително обявените дати са 25-26 март, 8-9 април и 29-30 април. По време на Френското председателство, на 9 май в Страсбург ще бъде приет докладът от Конференцията, точно една година след официалния старт на инициативата, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
зависими охлюви

2022.03.12 | 01:25

1
решават нещо, което не разбират ...

Добави коментар

Водещи новини