Караджов: Разработваме нов подход, при който да се пречисти водата на Хасково; търсят се начините за финансирането му

  • 11 март 2022 15:17

  • 289
  • 3
Караджов: Разработваме нов подход, при който да се пречисти водата на Хасково; търсят се начините за финансирането му
© Булфото (архив)

Разработваме изцяло нов подход, при който да се пречисти водата на Хасково и се търсят начините за финансирането му, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Емил Георгиев (ПГ "БСП за България") за начина, по който Министерството смята да реши проблемите с качеството на питейната вода на територията на общината. 

Министърът каза, че в периода 2020-2021 г. Министерството е направило проучване на възможностите за използване на водата на язовир "Тракиец" за водоснабдяването на града с питейна вода. В резултат на него е установено, че за изграждането на пречиствателна станция за питейна вода, водовземно съоръжение и водопроводи са необходимо близо 30 млн. лева. В момента Министерството разработва регионално прединвестиционно проучване (РПП) за обособена територия, обслужвана от "ВиК - Хасково".

Караджов: България има една от най-добрите тол системи в света

В обхвата на РПП ще бъдат разгледани стратегически варианти за осигуряване на вода с добро качество за водоснабдяването на Хасково. Целта е избор на най-доброто инженерното решение за отстраняване на идентифицираните проблеми по икономически ефективен начин, като ще бъдат разгледани и различни възможности за водоснабдяването на града, включително от повърхностни водоизточници, както използването на язовир "Тракиец". С РПП ще се определят конкретните обекти, изграждането на които ще бъде финансирано със средства от еврофондовете.

Георгиев заяви, че проблемът на водата на Хасково не е свързан с урана, а с алфа частиците, които създават предпоставка за поява на онкологични заболявания, като цитира данни, според които, например в града, в централен водоизточник, са открити 21 пъти над пределно допустимата концентрация при норма на уран в границите. Това, по думите на депутата, може да се приеме като екологична катастрофа. Той цитира и данни от изследване на здравното министерство в 29 области към 2013 г., където Хасково е на първо място по брой злокачествени заболявания.

Ако не се реши въпросът с язовир "Тракиец", хората в Хасково ще продължават да пият радиоактивно замърсена вода, каза Георгиев и допълни, че е констатирано от три ведомства през 2018 г., че не са налице алтернативни източници на подземни води за града. Възможните източници за повърхностни води са язовирите "Тракиец" и "Боровица" в Кърджали, каза Георгиев.

Министър Караджов изтъкна, че на няколко пъти са били затваряни водоизточници със сондажи. Очевидно всеки нов сондаж в началото дава достатъчно добро качество на водата, но с времето се замърсява. Убедени сме, че колкото и пъти да променим местата на сондиране, винаги ще стигаме до еднакъв резултат, каза министърът. По тази причина сериозно обмисляме както решението с язовир "Тракиец", така и с други повърхностни водоизточници, където може лесно да се замери и да се види, че водата не е замърсена и в този момент се работи върху вариант за финансиране точно на такъв източник за "ВиК - Хасково", допълни министърът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
289 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.11 | 15:56

3
Спрете златните концесии … да не замърсявате водата и земята с уран … нали обичате България?
РУШКИ ПРИМИТИФФИ ГРОЗНИ

2022.03.11 | 15:35

2
toa [o e tolkowa gnusen i mIRIZLIFF??/

2022.03.11 | 15:30

1
НОВАТА РАЗРАБОТКА Е ОСТАВКА

Добави коментар

Водещи новини