Панайотов: По-спокойно с манипулациите за икономическата незаменимост на Русия

  • 09 март 2022 13:30

  • 1489
  • 5
Панайотов: По-спокойно с манипулациите за икономическата незаменимост на Русия
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

ЕС допусна стратегическа грешка да зависи от руски енергоносители. Това написа в профила си във „Фейсбук“ бившият служебен военен министър Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14682

„Чета ежедневни, целенасочено злонамерени (както се казва сега - хибридни) внушения, че без Русия и нейните ресурси, Европа, видите ли, няма да оцелее. Само в Русия, видите ли, има енергоносители, само там и никъде другаде по белия свят, се намират находища на природни ресурси. Включително, че и без руската пшеница европейците нямало да има какво да ядат“, пише той.

Кирил Петков пред Ройтерс: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол

Какви са фактите, според Панайотов?

ЕС допусна стратегическа грешка да зависи от руски енергоносители и внася около 40% от нужния газ от Русия. Цифрата за нефта в около 25%. Незабавно изключване е невъзможно. Но до края на годината ще намали вноса на газ с 2/3. След това вероятно постепенно следва пълно изключване от Русия. Германия ще води ЕС по този път. Това ще струва скъпо, но виждаме всеки ден, че зависимост от Русия ще струва още по-скъпо.

ЕС произвежда почти 100% от нужната му пшеница (Франция и Германия са най-големите производители) и въобще от нужните му селскостопански продукти. ЕС е нетен износител на селскостопански продукти. Тоест твърденията за идващ глад са пълна глупост.

Третият много важен факт: С изключение на енергоносителите, ролята на Русия в глобалната икономика е просто незначителна, буквално в рамките на статистическата грешка. Тя може и да притежава най-големите световни запаси от дървен материал, например, но дори прословутата 30-метрова маса в Кремъл, на която Путин посрещна Макрон и Шолц, е произведена в Италия.

Та хайде по-спокойно с манипулациите за икономическата незаменимост на Русия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1489 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Панайотов

2022.03.09 | 16:31

5
И той разбира от пшеница!!!! Много се мазни на Херо, защо не ходи да брани Украйна? На чужд гръб-сто тояги са малко! Кой от многознайковците ще прати сина си на първа линия?
цар БОРИС I Покръстител

2022.03.09 | 14:12

4
умен. много умен. пращи от акъл. ама защо му бавят "визата" за щатите. от кога му текат лигите.
цар БОРИС I Покръстител

2022.03.09 | 14:12

3
умен. много умен. пращи от акъл. ама защо му бавят "визата" за щатите. от кога му текат лигите.
ramstein

2022.03.09 | 13:42

2
Може би,но е прав!

2022.03.09 | 13:32

1
Панайотов иска да е вярното куче на Херо Мустафа. Това е истински комсомолец. На Карл Шваб - дизайнера на съвременните кактаклизми идола е Ленин.

Добави коментар

Водещи новини