Антоанета Цонева: Комисията за българите в чужбина е фокусирана върху справянето на институциите със защитата на българите в Украйна

  • 08 март 2022 16:07

  • 876
  • 2
Антоанета Цонева: Комисията за българите в чужбина е фокусирана върху справянето на институциите със защитата на българите в Украйна
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

През последните дни след избухването на войната в Украйна основното ни внимание е фокусирано върху това как се справят българските институции, за да бъде защитено здравето и живота на българите, които се намират в Украйна, на украинците с български произход, както и на украинските граждани, които бягат от войната. Това заяви Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в, председател на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната на виртуална среща с представители на българските медии по света, организирана от БТА.

Цонева съобщи, че комисията за българите извън страната е силно ангажирана с проблемите на българите - бежанци от Украйна и отблизо работи с Министерството на външните работи. Комисията се запознава с индивидуални случаи, както и с по-обширни въпроси във връзка с политиката по даване на закрила, която все по-мащабно ще се прилага в България, след като Европейският съюз (ЕС) задвижи и Директивата за временна защита, която украинските граждани ще могат да ползват на територията на ЕС, информира Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в.

Министър Генчовска се срещна с българската общност в Тараклия

В отговор на въпрос тя каза, че основните задачи по извеждането на българите от Украйна са в правомощията на изпълнителната власт. Цонева каза, че във всяко едно от своите заседания Комисията настоява да е добре информирана и „да изглажда едни не до там поставени условия, които в последните дни трябва да бъдат прилагани“.

Цонева съобщи, че през уикенда се е срещнала с представители на хотели в Балчик, които са настанили бежанци от Украйна.

Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в каза, че е съдействала максимално бързо предложенията на хотелиерите да бъдат „облечени“ в мерки. Много внимателно следим как Директивата за временна защита ще бъде приложена в България, каза още председателят Цонева. Тя каза още, че през парламентарния контрол и през дискусиите в Комисията ще може адекватно, ефективно и навременно да се действа в тази ситуация. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
876 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.08 | 19:15

2
днес решаващи фактори в администрация са били 1989 деца на тогавашни решаващи фактори в администрация : следователно Корнелия Нинова апелира към разумът на последавателност .

2022.03.08 | 18:32

1
Нека си признаем като чут лозунга на Корнелия Нинова от управляващ коаличионен партньор БСП , подобна на френската Антоанета , съпругата на Луйс 16 : КАТО НЯМАТ ХЛЯБ ДА ЯДАТ ПАСТЕТИ !

Добави коментар

Водещи новини