Асоциация "Прозрачност без граници" подготвя проект за промени в Изборния кодекс

  • 14 юни 2012 15:24

  • 656
  • 0
Асоциация "Прозрачност без граници" подготвя проект за промени в Изборния кодекс
©

Асоциация "Прозрачност без граници" подготвя проект за промени в Изборния кодекс. Това съобщи днес във Варна при представянето на резултатите от наблюдението на асоциацията на местните и президентските избори през миналата година програмният й директор Ваня Нушева.

Препоръките и предложенията за промени са в резултат от наблюдението на последните два вота в страната.

Според асоциацията е необходима промяна в модела, по който е структурирана и функционира изборната администрация на всички нива в страната. Освен това е необходимо осигуряването на достатъчно финансови и човешки ресурси, както и бюджетна самостоятелност, които да гарантират ефективното изпълнение на нейните задължения.

От "Прозрачност без граници" смятат, че е необходимо създаването на публично достъпен регистър на избирателите, осигуряващ възможност за проверка на актуалния статус и подаване на обратна информация към институциите за установени грешки или несъответствия.

Нушева обясни, че с промяна в закона трябва да се регламентира ясен статут и правомощия на застъпниците и наблюдателите на изборите. Според асоциацията са необходими правила за равен и безплатен достъп до обществените медии на кандидатите.

Предложенията на "Прозрачност без граници" са на базата на обобщените резултати на наблюдението на изборите през миналата
година, при които асоциацията е констатирала, че повече от 50 процента от нарушенията са организационни. На второ място при констатираните нарушения се нареждат незаконната рекламна и агитационна дейност, а след това - контролираният вот.

Организационните нарушения са свързани с коректността на избирателните списъци, неуредици и нарушаване на реда в избирателните секции и др. Нушева коментира, че на изборите през миналата година е намалял делът на констатираните опити за купуване на гласове спрямо изборите през 2009 година, но се увеличава делът на опитите за контролиран вот.

Последвайте канала на

БТА
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини