Антоанета Цонева: Институциите ще действат динамично и в синхрон за пристигащите от Украйна

  • 26 февруари 2022 19:21

  • 1011
  • 6
Антоанета Цонева: Институциите ще действат динамично и в синхрон за пристигащите от Украйна
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Българските институции ще действат динамично и в синхрон, за да можем да посрещнем пристигащите от Украйна и те да получат отношението, което заслужават", заяви народният представител от “Демократична България” Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в в предаването “Говори сега” по БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

“Ние като представители на българските институции трябва да покажем ясно, че сме с тях, че виждаме техните нужди, че не просто сме подали ръка, а изцяло работим за защита на техните права и интереси”, заяви Цонева, която е и председател на парламентарната комисия за българите зад граница.

“Придобиването на българско гражданство, предоставянето на възможност за работа, настаняването, за което са създадени координационни центрове, са много-много важни действия. Те трябва да бъдат извършвани прецизно, динамично и при много добра координация”, коментира още тя.

В България днес пристигнаха два автобуса със сънародници от Одеса, където се подготвят още автобуси. Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в заяви, че се правят опити да бъдат евакуирани около 250 българи от Киев.

“Както всички виждаме, в Киев ситуацията е изключително сложна. Като членове на парламентарната комисия много внимателно следим цялата обстановка и това, което българските институции правят, за да могат да гарантират живота и здравето на нашите сънародници. Става въпрос не само на хората с българско гражданство и паспорти, а и на украинци с български произход като бесарабските българи”, каза тя.

"Генералният консул на България в Одеса е заявил, че в автобусите ще бъдат вземани хора, които са не само български граждани, но имат и български произход", сподели тя.

“Наистина искам да благодаря на всеки, който днес помага с всичко, което може. Благодаря за тази огромната солидарност, която българският народ в момента показва към Украйна. За отношението, което заема българското обществено мнение срещу войната, която Путин поведе в Европа”, добави Цонева.

Депутатът от “Демократична България” подчерта, че с гласуването на бюджета вчера Народното събрание е подкрепило правителството да оказва помощ във връзка с войната в Украйна.

“Българското правителство има много широка и гъвкава възможност да борави със средства в три посоки - както да подпомага нашите сънародници, така и да оказва помощ за самата Украйна, а също и да бъдат посрещнати предизвикателствата и трудностите, които ще има България във връзка с тази война”, каза тя.

Войната в Украйна: ДЕН 3

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1011 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Оля

2022.02.28 | 15:19

6
Не мога да разбера тия ДБ-та какъв капацитет са или вече се имат за правителствени говорители !? Отварят си устите безсмислено за всичко ....
комунисти комсомолци пионери

2022.02.27 | 08:25

5
гнусен женски гей
ЗАХАРИ

2022.02.27 | 06:11

4
ХЕМОРОИД
самба

2022.02.26 | 20:05

3
боклук,ни мъж ни жена
Котарак

2022.02.26 | 19:51

2
В България винаги се действа динамично и в синхрон. Няма никакво съмнение, разбира се!

2022.02.26 | 19:45

1
Мръсен червен боклук

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини