Външно министерство с подробности за евакуацията на българите от Украйна

  • 25 февруари 2022 14:16

  • 1504
  • 1
© Novini.bg

Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава. Това каза на брифинг заместник-външният министър Ирена Димитрова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13515

Десетки автомобили с украинци са влезли в България

"Призоваваме Русия за незабавно прекратяване на военните действия и изтегляне на силите й. Заедно с НАТО, ЕС, САЩ и Великобритания призовавахме за деескалация и диалог, но Русия избра друг път“, допълни тя.

"В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи. „Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда”, подчерта зам.-министърът.

Тя отбеляза, че в знак на солидарност с Украйна довечера сградата на МвнР ще бъде оцветена в цветовете на знамето на страната. Това ще се случи в 19.00 ч.

Външно министерство е получило списък за спешна нужда от Украйна.

"Списък с неща за първа помощ: дрехи, храна, питейна вода, продукти, строителни материали. Предали сме този списък на комптентните ведомства в България", увери зам.-министърът. 

Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп.

„Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”, заяви Димитрова. 

„363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България", заяви тя.

Десетки автомобили с украинци са влезли в България

„От месец назад Ситуационният център на МВнР е предприел редица стъпки, за да информираме българските граждани за ситуацията в Украйна. Преди три седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна, предвид ескалиращата ситуация и информацията, с която разполагахме. Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси, които ще тръгнат от Одеса към България, с около 130 човека. Има автобуси в близост до границата с Украйна, които са тръгнали до Киев. 4 автобуса ще стигнат дотам. Работим за още два автобуса до Одеса за утре. Нашите консулски служители съдействат на всички български граждани без редовни документи за самоличност. Издават се временни паспорти, за да могат да се приберат до България. Всички възможни мерки са взети“, увери директорът на Ситуационния център Антон Марков.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2022.02.25 | 17:29

1
Не ги връщйте тея гяури, нека си стоят там, тук не ги искаме

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини