Посланикът на Беларус в България: Ситуацията в Украйна е следствие на безразсъдната политика на Запада

  • 25 февруари 2022 09:57

  • 1767
  • 5
Посланикът на Беларус в България: Ситуацията в Украйна е следствие на безразсъдната политика на Запада
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

През последните години Беларус настойчиво предупреждава за ескалиране на военно-политическата ситуация в нашия регион, нееднократно заявява за опасност от безразсъдното поведение на ръководителите и политиците от западните страни, които все по-често предпочитат притискането и заплахите и ги използват като инструмент за решаване на своите и международни проблеми. Настоящата ситуация в Украйна е пряко следствие на безразсъдната политика на Запада, която е насочена към прокарване на собствените си интереси в ущърб на сигурността на другите. Това се казва в позиция на посланика на Беларус в България Александр Лукашевич.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13516

"Ние категорично отричаме всякакви инсинуации относно това, че Беларус е въвлечена в случващите се в Украйна събития. Президентът на Беларус Александр Лукашенко твърдо подчерта, че беларуските войски не взимат никакво участие в руската спецоперация. Освен това, ние всячески се опитвахме да предотвратим ескалацията. Конкретно, военното ръководство на Украйна няколко пъти проведе преговори с беларуските си колеги. Ние предлагахме на нашите украински партньори да осъществи пряк контакт с руската страна, бяхме готови да окажем съдействие, но това наше предложение бе игнорирано", посочва той. 

Посланикът на Украйна: Действията на Путин повтарят тези на Хитлер през 1938-1939 г.

По думите му Република Беларус винаги активно и последователно е била за мирното урегулиране на конфликта в югоизточна Украйна.

"Ние и сега сме на мнението, че дипломатическите методи са приоритетни и сме готови да допринесем за този процес по всякакъв начин. Както подчерта нашият Президент, няма да се въвличаме във войната. В създалата се ситуация трябва да се търсят начини за предотвратяването на кръвопролитие между братски славянски народи. За нас единственото правилно решение е да се седне на масата за преговори", посочва Лукашевич

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1767 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
popche

2022.02.26 | 01:06

5
тия подлоги що не ги изгоните...
Вие, драги,

2022.02.25 | 11:41

4
реално сте въвлечени в тази война, защото като путинови подлоги допуснахте руски военни части да навлязат в украинска територия през вашата граница.
Тенев

2022.02.25 | 10:00

1
Да ,така е.
Platen optimist

2022.02.25 | 11:19

3
Te gi nastroyvat edin srestu drug , za da si prodadat orajiata
като го правят

2022.02.25 | 10:24

2
точно така

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини