СДС се съюзява с отцепниците на Касим Дал

14 юни 2012 06:12

СДС се съюзява с отцепниците на Касим Дал
©
1807 0

СДС и неродената партия на бившите депутати от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов тъкмят предизборна коалиция, твърди Стандарт.

Това е най-новата интрига в парламента. "Ние сме най-желаният партньор в център дясно", коментира Исмаилов пред вестника.  Отговорът на временния лидер на "Раковски" 134 Борис Марков обаче е недвусмислен - "Спекулации". Трескаво политическо инженерство кипи в парламента, коментират депутати.

До изборите догодина ще се правят всякакви комбинации. Политиците тестват положението кой с кого може да играе преди и след изборите, за да се изчислят евентуалните коалиции. Запознати твърдят, че се умува проект, наречен работно СДС+. В него можели да се включат освен "Раковски" 134, земеделците на Петя Ставрева и зараждащата се партията на Дал и Исмаилов. Според изчисленията на някои сини функционери СДС+ може да вкара 20 депутати, като Дал щял да гарантира шест мандата. Не е изключено към формацията да се присъедини и ЕНП на Мария Капон, с която Дал се яви на местния вот м.г. и са се разбрали за дългосрочно партньорство.

"Не водим никакви политически разговори с никого и с никакви партии. В момента организираме изборите за лидер на СДС и всякакви такива коментари са опит за намеса в кампанията. А аз няма да позволя това. Когато са ясни кандидатите ни, тогава питайте тях какво мислят за съответни коалиции", обясни временният лидер на СДС Борис Марков.

"Още е рано да се коментират коалиции, за нещо, което още не е родено. Когато се конституираме, тогава ще се взема решение. Но е факт, че нашият проект е сред най-желаните партньори в център-дясно", каза и Исмаилов. Сметки без кръчмар - така коментира той слуховете, че неродената формация, за чийто лидер той е спряган, може да гарантира шест депутатски места. Засега към тях имало интерес от НДСВ, БЗНС и ЕНП.

Междувременно номинациите за кандидати за лидер на СДС набират скорост. Засега най-консенсусен бил Румен Христов, издигнат от Русе. Лъчезар Тошев бил предложен от две организации, едната от които в София. Ваньо Шарков пък бил кандидатурата на Мартин Димитров и компания. Другият фаворит на бившия лидер - Найден Зеленогорски, искал да остане извън надпреварата. Софийската организация все още не е номинирала никой. "Тези, които стават, не искат. Тези, които искат, не стават", коментират софиянци. Засега там се въртят Иван Сотиров и Владимир Кисьов, но още не са дали съгласие.

Novini.bg
1807 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини