Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ни дават 126,6 млн. евро безвъзмездно

  • 17 юни 2011 12:32

  • 1566
  • 2
Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ни дават 126,6 млн. евро безвъзмездно
©

Два меморандума за безвъзмездно предоставяне на 126,6 млн.евро от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн бяха подписани днес в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и посланикът на Норвегия в България Тове Скарстейн сложиха подписите си под „Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия” и „Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. между Република България и Кралство Норвегия”.

Министър-председателят изрази благодарността си към страните-донори за финансовата подкрепа. По Норвежкия финансов механизъм на България ще бъдат предоставени 48 млн. евро. Договорената сума по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство е 78,6 млн. евро.

„Уверявам ви, че тези средства ще бъдат изразходвани по най-добрия начин и следващия път, когато дойдете в България, ще можете да видите добрите резултати постигнати с тях, като Музея на съвременното изкуство, направен с пари от тези две програми”, заяви премиерът Борисов. Той поздрави екипа на министър Дончев за бързото и успешно договаряне на средствата и изрази увереността си, че сега ще бъдат положени всички усилия за успешното им усвояване.

В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите здравеопазване, образование, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др.

„Достъп до финансирането по този механизъм за развитие на практика ще имат всички-държавни институции, общини, неправителствени организации, фирми”, поясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн подчерта доброто сътрудничество с българските партньори и изградените добри взаимоотношения с управляващия орган от българска страна през първия програмен период. Тя отбеляза добрите резултати постигнати с изпълнените до сега проекти и изрази увереността си, че разходването на тези средства допринася за социалното сближаване и икономическото развитие на нашата страна.

През първия програмен период на България бяха предоставени 41,5 милиона евро по двете програми. Резултат от изпълнените с тези средства проекти са първия Музей на съвременното изкуство в България, Дигиталния център в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", археологическите разкопки на манастир Св. Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол, соларен парк с капацитет 1 MW, учебна био ферма за деца „Слънчева градина", туристически и информационни центрове, проекти за енергийна ефективност в над 25 населени места и др. Успешно реализираните проекти дадоха увереност на европейските ни партньори, че страната ни има организационния и експертен капацитет да управлява предоставените от тях средства и през втория програмен период България получи трикратно по-голям размер на безвъзмездната финансова помощ.

На официалната церемония присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Последвайте канала на

1566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гласуващ

2015.04.20 | 14:48

2
Браво! Да благодарим. Господин Игнатов, относно -образованието- изхвърлете академичния материал, с който Даниел Вълчев и компания напълниха учебниците на малките деца. Премахнете порочната практика да се галопира по материала. Това не е полезно за никой.
данъкоплатец

2012.03.12 | 21:37

1
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 07.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8

Добави коментар

Водещи новини