Министър Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване

  • 10 февруари 2022 18:52

  • 599
  • 2
Министър Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване във Франция, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Преди заседанието се проведе съвместна конференция на министрите на външните работи и на здравеопазването по глобално здраве, на която България беше представена от министър Сербезова и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

В рамките на конференцията за глобално здраве бяха отправени призиви за засилена роля на ЕС при формиране на глобалната здравна архитектура. Беше изказана подкрепа за сътрудничество с Африка, отвъд споделянето на ваксини срещу COVID-19, в посока укрепване на здравните системи.

На заседанието министрите на здравеопазването обсъдиха здравната политика на Европейския съюз както в контекста на актуалната ситуация, така и в перспектива - с оглед осигуряването на равен достъп до качествени здравни услуги. Бяха обсъдени различни аспекти на кризисното управление и мерките по време на пандемията. Наред с това, като конкретни бъдещи сфери на развитие бяха откроени: сътрудничеството в областта на превенцията на хроничните незаразни болести и раковите заболявания; здравната грамотност;

Европейското пространство на здравни данни; достъпът до лекарствени продукти на разумни цени; иновациите; научните изследвания.

Министър Сербезова запозна колегите си с българската позиция, като окачестви приетите до момента стъпки и законодателни актове относно Европейския здравен съюз като "здравната сделка на ЕС". Тя подчерта нуждата от усилия за ефективно внедряване на вече приетите законодателни решения. Министърът изтъкна, че от ключово значение е изготвянето на анализи на национално ниво, за да бъдат идентифицирани конкретните потребности от иновации на всяка държава членка. Проф. Сербезова заяви още, че подкрепата на ЕС за тези планове следва да е съобразена с гарантирането на равен географски баланс. В изказването си тя открои и съществената роля на лекарствената регулация на ЕС за укрепване доверието на пациентите в лекарствените продукти.

Асена Сербезова: Обсъждаме възможност всеки да има личен фармацевт в общините без аптеки

Последвайте канала на

Константин Тодоров
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.10 | 20:07

2
ОСТАВКА на фармацевтката!!!
Промяна не на парче

2022.02.10 | 19:14

1
Поради недостиг на лекари и сестри трябва нов закон 15години новозавършилите държавна поръчка да нямат право да работят в чужвина.Държавата плаща обучението им и те да изчезват като завършат.Да се увеличи и приема на кадри.Цялостна промяна в здравната система.Не на болниците търговски дружества.Не на огромните разлики в заплащанего на шефове на болници и редови лекари.Повече възможности за субсидиране от държавата на специализации за оставащита да работят в страната.Който иска да излиза извън България да си плаща специализацията.

Добави коментар

Водещи новини