Министър Николов заминава на посещение в Сърбия

  • 31 януари 2022 18:36

  • 686
  • 1
Министър Николов заминава на посещение в Сърбия
© Булфото

Министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен ще участва в церемонията за старт на строителството на сръбския участък на между системната газова връзка България-Сърбия. Събитието ще се проведе под патронажа на президента на република Сърбия г-н Александър Вучич.

Предвижда се г-н Николов да проведе среща с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на република Сърбия професор Зорана Михайлович. Церемонията ще се състои от 14 часа българско време край Димитровград, като на нея ще присъства и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. 

Енергийният министър обясни какво доведе до освобождаването на ръководството на "Булгаргаз"

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на Република България и Република Сърбия. Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия. Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система“, съобщават от пресцентъра на Министерството на енргетиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.31 | 20:25

1
Да не се връща

Добави коментар

Водещи новини