Никола Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок

  • 30 януари 2022 17:37

  • 670
  • 4
Никола Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок
© Булфото

"Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през следващите седмици". Това заяви пред БНР председателят на Народното събрание Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са.

"Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в НС, затова до момента не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 г. С него парламентът ще бъде ангажиран в голяма част от своето време за дълъг период. 31 март е един краен срок, който сме си дали, но със сигурност преди това ще приемем Бюджет 2022", обясни Минчев.

След изтичане на моратариума ще се вземе решение за енергийното подпомагане.

"Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок", коментира парламентарният председател и уточни, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима.

"Още във вторник ще бъде направен жребий, за да се види кой ще остане, т.е. още във вторник вече ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по замяна на хората с изтекъл мандат от Комисията с нови, избрани от НС членове. Когато тя завърши, те ще влязат на мястото на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова", допълни Минчев.

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със смяната на ръководството на "Булгаргаз" може да се очаква понижаване на цената на газа.

Новият шеф на борда на "Булгаргаз": Цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логичен

Председателят на парламента съобщи, че скоро в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за противодействие на корупцията:

"Ще видим дали ще бъде законодателна инициатива на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат много сериозни. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат много работа по този законопроект".

По думите на Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са закриването на спецправосъдието е необходима реформа:

"За 10-те години съществуване специализираното правосъдие не оправда целите, с които беше създадено през 2011 година".

Във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради обезпокоителни тенденции през последната година и половина, председателят на НС заяви, че е "доста иронично да се оплаква от нарушение на принципа на разделението на властите човек, който още при избора му за главен прокурор заяви, че не е твърд привърженик на това разделение".

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде разгледана от народните представители в близките две седмици, смята Минчев.

Цацаров разкри пред депутатите защо подава оставка

"В рамките на дебата по разглеждане на оставката на г-н Цацаров ще бъде засегнат и въпросът за ефективността на Комисията под негово ръководство. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него", поясни той.

"Може би по-подходящият вариант е промените в Конституцията да са предмет на една отделна временна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно мнозинство се търси. Широк консенсус е необходим. Този вариант е по-добрият, когато работата по промените в Конституцията е изнесена в отделна комисия", заяви председателят на НС.

"Не е доведен до знанието ми проблем с г-н Пеевски, че не е представил банкова сметка или, че иска да получава на ръка възнаграждението си", каза Минчев в отговор на въпрос за начина на изплащане на заплатата на депутата от ДПС Делян Пеевски заради наложените му санкции по закона "Магнитски".

Весела Найденова
670 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еми...

2022.01.31 | 06:08

4
Адвокатите не трябва да могат да се избират за депутати, нямат умствения капацитет за друго, освен въртенето на витиевати безмислици.
Иво

2022.01.31 | 00:26

3
Браво Минджев! Освободете цените!

2022.01.30 | 18:40

2
Спец.прок...уратурата не оправдала целите ..дрън ...дрън а Цв.Василев и Черепа защо избягаха от България?.???

2022.01.30 | 18:30

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

Добави коментар

Водещи новини