ГЕРБ: Предстоят програмирани от правителството фалити на болници

  • 28 януари 2022 12:13

  • 2903
  • 19
© Novini.bg

Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил Петков. Това заяви бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов на брифинг в Народното събрание.

„Повече от месец не спираме да повтаряме, че най-драматично е положението в лечебните заведения в страната, като на първо място приоритизираме общинските болници. Увеличаването на цената на тока в общинските лечебни заведения води до неколкократно увеличаване на разходите им и разпределяне на близо половината от приходите им за плащане на ток . Проблемът се неглижира от правителството“, подчерта той.

По думите на Ангелов пред общинските болници стоят две възможности: да спрат да плащат заплати или да не купуват консумативи и лекарства за болните. Той подчерта, че и двата варианта са безотговорни особено в хода на поредната коронавирус вълна.

ГЕРБ иска държавата да покрие разходите за ток на църкви, детски градини и културни институции

Бившият социален министър Деница Сачева алармира, че в рамките на близките дни е възможно затварянето на социални услуги, старчески домове и центрове за хора с увреждания, ако държавата не им помогне да платят сметките си за газ и ток.

„Ще виждаме центрове за деца и хора с увреждания, които ще затваряме. Средното увеличение е над 3 пъти. Това са суми до 10 000 лева. Невъзможно да е да бъдат заплатени от социалните услуги“, посочи тя.

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да си платят тока

Бившият образователен министър Красимир Вълчев подчерта, че не е нормално студентите да плащат 50 лева наем за общежитие и още 250 лева за ток.

„Средно между 2,5 и 3 пъти за различните видове институции е увеличението за разходи за електрическа енергия. Особено драматична е ситуацията там, където отоплението е на електрическа енергия“, посочи още той.

Какви икономии планират училищата в Бургас заради високите сметки за ток

Бившият транспортен министър Росен Желязков отбеляза, че кризата с цените на тока спира и нощният градски транспорт.

„Заради пандемията пътникопотокът намаля с 50%. Ако вземем предвид София, от една страна заради спада на пътникопотока, приходите са редуцирани с 50%, от друга – разходите заради увеличението на природния газ се увеличават с над 50%“, посочи той.

По думите му се предвижда, че разходите на  БДЖ „Пътнически превози“ ще нараснат с над 70 млн. лв. заради скока в цените на тока. Това в бюджета не е предвидено. Той подчерта, че ако не бъде намерен механизъм за компенсации, съдбата на транспорта в България ще последва тази на уличното осветление е голяма част от общините.

Николай Нанков посочи, че заради високите сметки ВиК в страната също спират работа.

Радомир Чолаков припомни, че по време на първата тежка вълна на коронавирус у нас правителството на Бойко Борисов не е затворило храмовете и джамиите, макар настояванията това да се случи.

„Не ги затвори, защото това е знак, че дори в най-тежките времена духовността трябва да се запазва. В момента съществува реална опасност църквите, джамиите и останалите храмове за вероизповедания да бъдат затворени заради това, че не могат да си плащат сметките за ток“, отбеляза той, като напомни, че това бе и причината ПГ на ГЕРБ да внесе в енергийната комисия предложение за компенсация на сметките за ток на църквите, храмовете и джамиите.

Още общини и манастири преминават на режим на тока

Делян Добрев заяви, че имат решение на всички тези проблеми.

ГЕРБ ще внесат искане за извънредно заседание на енергийната комисия в началото на идната седмица и ще настояват проекта им на решение да се разгледа като първа точка на пленарното заседание в сряда. Искането на бившите управляващи е правителството да приеме компенсации по подобие на ЕРП-тата.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2903 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
kadravata su

2022.01.28 | 17:50

19
pri gerb faliraha dosta bolnici taka 4e vie da ni govorite za falite to4no vie nema kak da vi vervame
Хм...

2022.01.28 | 16:49

18
Излиза че тъй хуления Борисов се оказа прав когато твърдеше по повод предизборните репресии:"Днес мачкат нас,утре ще дойдат за вас."....Е,видяха че с репресии няма да стане и решиха икономически да ударят болници,фирми и целия народ..... Народа който гласува за усхмихнатите измамници сега ще понесе тежестта на "усмивките"...
санитар

2022.01.28 | 16:21

17
хем мазен, хем пидал, хем с ботокс, а и нахален! бре, бре, бре! омазан до ушите, айдука вика дръжте айдука! върни кинтите на болницата!
санитар

2022.01.28 | 16:21

16
хем мазен, хем пидал, хем с ботокс, а и нахален! бре, бре, бре! омазан до ушите, айдука вика дръжте айдука! върни кинтите на болницата!
Чудомир

2022.01.28 | 16:08

15
Мърши долни

2022.01.28 | 16:06

14
Лапай хуя, педал оскубан

2022.01.28 | 16:00

13
Като видите болшевишки герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.

2022.01.28 | 13:58

12
ЕТО ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ. ТОВА Е А ОТБОРА НА БЪЛГАРИЯ. А ТЕЗИ, КОИТ0 УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА, СА ИЗБРАНИ С 15% ИЗБИР. АКТИВНОСТ И С МАШИНИТЕ НА МАДУРО И НЕ СА ЛЕГИТИМНИ. МАДУРО ОТ КАКТО СЕ ИЗБИРА С МАШИНИ, НЯМА ЗАГУБЕНИ ИЗБОРИ, А НАРОДА МУ МРЕ ОТ ГЛАД.

2022.01.28 | 13:42

11
За НЕуспеха на комунистическия режим, няма по голямо доказателство-Справка - КНДР или Северна Корея, образувана през 1948 година от съветската окупационна зона на Корейския полуостров. Еднопартийна и тоталитарна. Няма смисъл да поствам картинки, за да откриете 10-те разлики между Северна и Южна Корея. Няма смисъл и да търся онова видео в което всички реват за Ким Ир Сен, а който не реве - затвор :) Какво още мога да добавя, може би нещо за икономиката, което и сами можете да намерите в гугъл. Иначе хубаво говорят социалистите, де да беше и истина... Фактите говорят по-добре! Интересно защо нито един от нашите комунисти, включително и героят от интервюто не е емигрирал в Северна Корея, след като комунизма е такъв рай.

2022.01.28 | 13:41

10
Вече повече от година чегъртат Бойко, а управляват с неговия бюджет.И толкова са некадърни, че дори не могат да го коригират. Още два месеца с бюджета на Борисов и след това с техния нов бюджет по стръмния баир надолу. Ще има гладната и студена Жан Виденова зима. за това, не трябва да се чака, няма време за губене.

Добави коментар

Водещи новини