Кючуков: Споразумение между България и РС Македония, но само с подкрепата на парламента и обществото

  • 28 януари 2022 08:30

  • 599
  • 2
Кючуков: Споразумение между България и РС Македония, но само с подкрепата на парламента и обществото
© Nova news
Слушай новината Слушай новината

Политически България изпадна в пълна изолация в ЕС. Проиграхме цялото си предимство като членка, пренасочихме натиска от кандидат-членката към нас. Поехме ролята на удобния грешник. Това заяви за "Твоят ден" Любомир Кючуков от Института за международни отношения.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 405

По думите му каквото и споразумение да има между България и Македония то трябва да получи подкрепата на парламента и обществото.

Османи за вписването на българите в конституцията: Като воля - има я, като процес е комплицирано и това е част от разговорите

"Може да се окаже при сегашното натрупване на негативизъм, че намирането на споразумение ще наеме по-малко политическо време от осигуряването на вътрешна подкрепа в София и Скопие", сподели той. И уточни, че доверието е основно условие при преговори.

 "Интересно е, че най-сериозни противници на споразумение с две партии с едно и също име в двете страни - ВМРО. През последната година България излезе от кръговата отбрана и лансира рамката, върху която сега се работи", обясни Кючуков. И допълни, че България е важна формално за ЕС. 

А спорът се е превърнал в писта за съревнование по патриотарство. Основният резултат на българо-македонските преговори е, че има съгласие да има съгласие, променя се климатът на двустранните отношения и вече има готовност за диалог за спорните въпроси. Единственият начин това да се случи е междуправителствено договаряне, смята дипломатът.

По казуса НАТО-Украйна той смята, че ситуацията остава напрегната, а нашата позиция показва незаинтерсованост към продължаване на конфликта. "Ако има война, като част от НАТО и ние ще сме част от нея. Ние искаме деескалация", посочи Кючуков.

Радина Лазарова
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стига с мнения на такива идиоти!

2022.01.28 | 08:41

1
Не трябва да вадим нож на македонците, ние сме българи, а който се чувства македонец да си ходи там. Македонците декларираха пред ООН и ЕС че нямат териториални претенции към РБ, въпреки че т нар македонски край исторически е тяхна територия.

2022.01.28 | 09:48

2
ти тъп ли си?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини