Кирил Петков пред македонска медия: Не идвам с анекс към договора, а с готовност за ново начало

  • 16 януари 2022 22:00

  • 5814
  • 26
Кирил Петков пред македонска медия: Не идвам с анекс към договора, а с готовност за ново начало
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни стремежи и насочено към конкретните важни въпроси, които засягат всекидневието на гражданите на двете страни. Това заявява премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в разпространено днес интервю за македонската агенция МИА, дадено преди посещението му в Скопие във вторник, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 379

Петков е първият чуждестранен държавник, който отива на посещение в Република Северна Македония след избирането на новото правителство. В интервюто за МИА той казва, че "няма подготвен документ, тъй като всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем истинска мотивация, че трябва да свършим работа.

Предлагам да оставим документите като втора стъпка, а първо да започнем /работа/, за да има нещо, за което ще пишем в следващия документ. Задачата ни е да направим програма, да направим работни групи, да започнем диалога, да имаме чувство на взаимно доверие и от двете страни да има добри намерения, да си поставим целите, които искаме да постигнем в максимално кратък период", подчертава Петков за МИА.

Българският премиер оценява като много конструктивен разговора си по телефона с натоварения да състави новото правителство Димитър Ковачевски и изразява увереност, че те двамата, като хора от сферата на икономиката и бизнеса, имат сходна енергия да придвижат работите. Той изрази надежда, че по време на посещението двете страни ще се договорят за формирането на петте работни групи - за икономика, култура, инфраструктура, евроинтеграция и история.

Сътрудничеството и добросъседството трябва да да бъдат засилени от групите в определената сфера, а не от политиците, казва Петков. Целта на посещението е да се състави програма на срещите на тези работни групи, всяка от които да се среща веднъж месечно, и с които да се постигне напредък по всички въпроси, допълва той.

"Ние трябва постоянно да общуваме, да напредваме. Надеждата ми е следващите месеци това да е реално и това се опитвам да договоря по време на посещението. Не искам само политиците да идват и да говорят. Когато говоря за икономика, искам да видя всички наши фирми, които искат и имат интерес към Република Северна Македония, всички ваши фирми, които имат интерес към България. На тази среща политици не са необходими, на тази среща са необходими хора, които искат да работят, да правят бизнес заедно", добавя Петков, който напомня, че той лично като премиер не може да разбере как все още между София и Скопие няма пряка авиолиния.

Премиерът се спира и на сроковете, по-рано той бе посочил срок от шест месеца за решаване на спора, а след Консултативния съвет по национална сигурност президентът Румен Радев изрази становището, че срокове не са необходими, а са необходими реални резултати, отбелязва МИА.

"Всъщност можем за времето, за което ще си свършим работата. Това искам да кажа. Значи ако сега кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са въпросите, как ще ги решаваме. Срокът зависи само и единствено от готовността на всяка от страните да подаде ръка и заедно да свършим работата", казва Петков.

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство със Северна Македония

"Смятам, че един приятелски, конструктивен подход трябва да може да решава и лесните, и по-трудните теми. Затова най-важно е да имаме доверие и се надявам, че ще можем да изградим такова доверие с нещата, които правим заедно", подчертава Петков и добавя, че с конструктивен диалог може да се решат всички въпроси.

В интервюто за МИА Петков говори и за деструктивните сили в Република Северна Македония и в България, които работят против добросъседството, за борбата против корупцията в България и в по-широк контекст в региона на Балканите. Премиерът говори за очакванията България да влезе в еврозоната, за натиска върху България спорът да бъде решен, за ситуацията на Балканите.

 

Константин Тодоров
5814 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Гост

2022.01.17 | 12:04

26
Лъжеца ще предаде. България

2022.01.17 | 07:22

23
Предлагам да си останеш там, само че не като българин, а като канадец, че иначе лошо ти се пише.
а тока,газа,хляба,олиото

2022.01.17 | 08:06

25
народа загива той в мак.ще ходи,Арсенал завода спира и колко още
йхблйх

2022.01.17 | 00:43

11
Къде одиш бе? Който има заор да идва да преговаря. Защо им ходите все на крака там все едно вие имате зор?
а БГ кога ще оправиш

2022.01.17 | 08:04

24
че си тръгнал на макетата да помагаш

2022.01.17 | 07:08

22
Всеки ден професионални спортисти Ваксинирани падат по терените. Последния в Бразилия под 30години пада от сърдечен удар получил фалшивата инжекция дни преди това. Евала Джокович ти застана срещу тях!
Dani

2022.01.17 | 01:53

15
Ne e li vreme s nachite sasedi da se hvanem zdravo za raka i da se zachtivamame zaedno.Vijdate zapada kak varviat na edna posoka i nikoi ne moje da gi razdeli. Vzemete primer sega, predi da vi napraviat tiahni slugi!

2022.01.17 | 06:22

21
Не е ли време да идеш при съседа, дето живее в къщата на сестра ти и я бие всеки ден и да му предложиш двете да му направите свирка за благодарност?
Просто Кире

2022.01.17 | 06:21

20
по отношение на надигането на задник пред западните господари съм точно като Тиквака и агент Иван, няма разлика. Готов съм после да го оближа даже и да мляскам от кеф.
Предател

2022.01.17 | 05:10

17
Кирчо., кой ти каза че ти решаваш? Утре ще те линчуваме за това че ни предаде.
А чу ли че нямало Българи

2022.01.17 | 05:15

19
Казаха ли ти братята че сме гяури или теб това не те интересува. Предател.
Унизи българския народ

2022.01.17 | 05:14

18
Продажен предател.
и тоя като тиквите

2022.01.17 | 05:03

16
и лато мвро-агентутата
КИРО МЕНТАТА ОЩЕ ПРОСТОТО

2022.01.16 | 22:42

1
ВЕДНАГА ВИ КАЗВАМ: НЕ ИДВАМ С АНЕКС АМИ С ТЕПСИЯ, НА КОЯТО ЩЕ ВИ ПОДНЕСА БГ-то! ТАКА СЕ РАЗБРАХМЕ С ХЕРО МУСТАФА-МАНАФ АГА ОТ КОЗЯК.
DGD

2022.01.17 | 01:39

14
Време е да изпиеш червеното хапче и да се събудиш. Вие сте северен кенеф, външен при това. Даже не ви позволиха да се казвате мАКЕДОНИЯ!
няма България

2022.01.17 | 00:48

13
всички сме македонци. Българите са били една шепа племе като са дошли по тия земи. Македонци сме всички
тоя амбреаж

2022.01.17 | 00:20

10
за кво ще ходи у северна македония, чий ще го дири там... вместо онези да идват да ни се молят, той отива там по нареждане на херо мустафа и останалите му господари.... тоя приоритетите са му овапцване и северна македония у ес
Планината

2022.01.17 | 00:45

12
като не идвала той отивал при планината. Македония е цял колос бе брат. Като им е толкова зор що не идват те през месец да преговарят?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини