Витанов: Който си позволи компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена

  • 06 януари 2022 09:42

  • 2122
  • 1
Витанов: Който си позволи компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена
© Пресофис Витанов
Слушай новината Слушай новината

„Всяка една политическа партия, която направи отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесе тежки щети. Едва ли някой ще си позволи да направи компромис с тази кауза, защото това ще означава – политическа смърт“. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее в предаването „Темите“ по ТВ Европа.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее коментира статуса в социалните мрежи на лидера на ИТН Слави Трифонов за условията, при които България трябва да пусне РСМ до преговори с ЕС, който предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи.

Кристиан Вигенин: В коалиционно споразумение е залегнала ясна позиция по отношение на РСМ

„В контекста на амплоато на Слави Трифонов на шоумен реших, че това е новогодишна шега, защото България има позиция, приета с решение на Народното събрание, която е подкрепена от всички партии. Нещо повече, имаме широк обществен консенсус по темата и подобни фриволни изказвания могат да донесат щета на коалицията, но съм сигурен, че няма да доведат до промяна в позицията на България“, коментира Витанов. „Видяхме, с какво недоволство и с каква негативна конотация се посрещна този пост от българското общество. Защото няма как да бъде продадено националното ни достойнство за туристически визи“, добави социалистът.

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее отчете, че отношенията между България и Република Северна Македония са влошени сериозно поради ред причини. Но според него българската страна няма право на отстъпление, защото не става въпрос за незачитане на суверенитета на съседите ни, а за спазване на подписания с България договор.

„Лесно е, когато имаш национален консенсус, да защитаваш позицията си. Не считам, че България ще се подаде на натиска, въпреки някои непремерени изказвания, които може да отдадем и на липсата на политически опит“, добави Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее по повод коментарите, че новото правителство може да направи сериозни компромиси под силен външно-политически натиск.

„Факт е, че от 2017-та година до днес България не постигна напредък в подобряване на отношенията. Скопие и София нямат жп-връзка, нямат високоскоростен път. Не успяхме да убедим и нашите западни партньори, че имаме системно неспазване на договора за добросъседство от страна на Северна Македония. Затова и се сблъскваме с непознаване на политическата ситуация в региона“, каза още Витанов.

Според социалиста отстъпление от българска страна ще бъде наказано от избирателите.

Трифонов постави две условия пред САЩ и ЕС, за да вдигнем ветото си за С. Македония

„Ако има отстъпление от позицията ни, най-малкият проблем ще е дали ще има разногласие в коалицията. Тези партии, които допуснат отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесат много сериозна политическа щета. Това ще бъде свързано с рязък спад на обществено доверие“, каза още евродепутатът и цитира данни, според които 95% от българите са обединени около идеята, че Скопие трябва да спазва договора си със София, за да получи „зелена светлина“ за ЕС.

„Който си позволи компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена. Не мисля, че има партия, която може да си позволи подобно нещо“, прогнозира Витанов.

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее коментира и цените на тока, които удариха българските потребители и бизнес.

„Поскъпването на тока е общоевропейски проблем, но в България се усеща особено болезнено, защото сме най-бедната страна в Съюза. И ако в Дания хората не усещат особено драматично поскъпване с 15-20 евро, то у нас това повишение означава още по-голяма мизерия за много хора“, каза Витанов и добави, че според европейските статистики близо 40% от българите са енергийно бедни.

Тази криза показа, че Европа не е енергийно независима. Но Старият континент може да постигне по-голям суверенитет със серия от стратегически решения – развитие на атомна енергетика, на възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност в индустрията и при битовите потребители.

България е силно заинтересована да развива атомна енергетика. В момента Франция, която е ротационен председател на ЕС, планира мащабна програма за построяване на нови ядрени мощности.

„Важно е атомната енергетика да стане устойчива, така че да могат да бъдат заделяни европейски средства за изграждане на централи. Това ще даде и сигурност на частния сектор, на банките, да кредитират атомната енергетика, да отпускат средства на подобен тип инвестиции. Вижда се, че тези базови мощности са изключително необходими“, каза още Витанов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2122 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2022.01.06 | 13:56

1
АМИ ТИ ВЕЧЕ СИ ИЗЧЕЗНАЛ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини