Министър Караджов: Две трети от лотовете на "Хемус" са без строителни разрешителни

  • 19 декември 2021 15:56

  • 5349
  • 5
Министър Караджов: Две трети от лотовете на "Хемус" са без строителни разрешителни
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Наследството в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е много тежко.

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред Нова телевизия.

"Още в първия си работен ден възложих да се работи върху четиригодишна програма за цялостно 100% обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа", посочи той. Министър Караджов обясни, че ще бъде обърнато внимание на качество на платното, на отводняването и най-вече - на маркировката на мантинелите и на пътните знаците, така че те да се виждат и по този начин бъдат спасявани животи. "Наскоро имахме такъв негативен пример с тежката катастрофата на "Струма". Това смятам, че в четиригодишен мандат може да се оправи", отбеляза той.

Мининистър Караджов каза още, че ще работи за въвеждане на нови норми на енергоспестяване при ВиК дружествата, така че да намалят разходите си и да не потребяват толкова много електроенергия, за да не търсят повишаване на цените на водата заради прекомерните си харчове. "В момента цената на тока е драстична и срещам огромен проблем във връзването на бизнес плана на тези дружества", изтъкна той.

Във връзка със зимното поддържане на пътищата регионалният министър каза: "Принципът, на който се е случвало това нещо, е, че в началото на годината са се давали 20% от сумите, след това в края на годината се изсипват останалите 80%. Тази година Министерството ще се разплати с фирмите, това е ясно. Но ще се разплати след щателна проверка и на единичните цени и на реалните количества работа и строително-монтажни дейности, които са извършени. Трябва да се погрижим и за интереса на хората, които плащат това с данъците си".

Министър Караджов възложи проверка по скандала на "Дунав мост"

Той коментира и ситуацията с Агенция "Пътна инфраструктура". "Наследството в АПИ е много тежко. В момента има много тежки проблеми с неразплатени суми на Министерството към фирмите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната. Смятам, че първо ще реша тях, преди да предприема по-кардинални мерки за повишаване на очевидно неефективната служба", заяви Гроздан Караджов. "Около милиард и 100 милиона са сумите, които са натрупани досега. Става дума за един порочен модел, по който изобщо в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на годината. Ха представете си – сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и, съответно, Министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо", подчерта той.

"Хемус" е друг пример за това как не трябва да се строи, не само автомагистрала, а дори и пристройка към къща. Две трети от лотовете са без строителни разрешителни, даже и каквото е извършено по тях е меко казано незаконно строителство. И този юридически казус трябва да бъде разплетен", отбеляза също министърът.

Той коментира и разпространения в медиите сигнал за недопустимо поведение на служител на Националното тол управление на Дунав мост. "Най-малкият проблем в този казус е грубото и арогантно държание, което получи своето заслужено наказание. Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП, както и ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко реално тежкотоварни автомобили са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броят на влезлите реално товарни автомобили е един и същ. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици", заяви Гроздан Караджов.

Караджов за скандалното видео: Притеснително е, че служител на БГ Тол иска кешово плащане

"Повечето пътища в България са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя. Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, вместо в бюджета. Така че - това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип", изтъкна той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5349 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.12.23 | 20:07

5
Е и,обаче са одобрени всички договори,планове и е построено, разрешителните са формалност.обезщетението на собствениците ако са засегнати техни имоти е следваща процедура но не са определещи.
ivancho

2021.12.21 | 16:29

4
бързо забрави как избяга от Костов тоз момче
Нищоправец

2021.12.19 | 19:47

3
Ама лотовете са там.Помним ,как беше при вас-има строително разрешение,ама няма лотове
Ние

2021.12.19 | 17:57

2
Без разрешителни, ама строени А вие какво правите, АНАЛИЗИ. Оставихте журналистите без работа.
Ние

2021.12.19 | 17:41

1
Без разрешителни, ама строени А вие какво правите, АНАЛИЗИ. Оставихте журналистите без работа.

Добави коментар

Водещи новини