В 47-то Народно събрание ще има две нови постоянни комисии

  • 16 декември 2021 14:43

  • 2045
  • 2
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В 47-то Народно събрание да има две нови постоянни комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията, реши парламентът.

Депутатите обсъждат и приемат текстове от Правилника за организацията и дейността на НС. Така постоянните комисии ще са 24, вместо досегашните 22.

НС гласува и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата "климат", а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии - "дигитализация".

Председателят и заместник-председателите на НС да могат да участват в ръководството на постоянни комисии, прие парламентът. Досега те не можеха да заемат такива позиции.

При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, реши пленарната зала.

Ще има ли опозицията председатели на комисии, поставиха въпроса от "Възраждане" и ГЕРБ-СДС. Мнозинството отхвърли сходните предложения на двете парламентарни групи ръководствата на парламентарните комисии да се разпределят пропорционално между представените в НС партии, въз основа на тяхната представителност.

Всеки народен представител може да бъде избран най-много в две постоянни комисии и в ръководството само на една постоянна комисия, предвижда правилникът.

Комисията по превенцията и противодействието на корупцията в НС да може да изслушва главния прокурор, приеха депутатите в правилника за работа на парламента.

Депутатите удължиха работното си време

Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията да има право да изслушва и да провежда обсъждания с главния прокурор и с главния инспектор към Инспектората на ВСС, реши парламентът с приетите текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Комисията на НС за противодействие на корупцията ще извършва анализ и оценка на дейността на органите, осъществяващи държавната политика за борба с корупцията, след което ще изготвя обобщени доклади.

На всяко тримесечие комисията ще може да изисква доклад от КПКОНПИ и да задължава председателя и членовете ѝ да се явят на изслушване.
Дебат предизвикаха текстовете, свързани с отпадането на изискването за обществено обсъждане на законопроектите преди първото им четене в парламентарните комисии, предвидени с промените в правилниците на 45-ото и 46-ото НС.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи текстът да остане във вида, който е в момента, тъй като отпадането им би противоречало на предварително заявените намерения на управляващото мнозинство за публичност и прозрачност.

Ива Митева от "Има такъв народ" отговори, че не се прави отстъпление от заявените намерения за публичност. Митева уточни, че с действащия текст се правят по две обсъждания на законопроект. Затова тя предлага общественото обсъждане да бъде проведено заедно с първото гласуване на законопроекта от ресорната комисия. Предвидено е задължение председателят на съответната комисия да уведоми предварително всички заинтересовани организации, които да бъдат поканени и да присъстват на първото заседание на комисията, отбелязва БТА.

"Процедурата е изчистена, и ще е по-работещият механизъм от това, с което работихме досега", посочи Митева.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2045 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Улавия автор на Новини.бг

2021.12.16 | 17:24

2
е против мораториума, иска увеличение на тока, духач на крадливата СДС-мафия.
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.16 | 17:23

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.

Добави коментар

Водещи новини