Възнагражденията на депутатите няма да се изплащат само по банков път

  • 15 декември 2021 20:03

  • 4867
  • 2
Възнагражденията на депутатите няма да се изплащат само по банков път
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите се мести в първия петък на месеца, от 9.00 часа, предвижда проектът на правилник на 47-ото Народно събрание.

Досега блицконтролът беше всеки първи четвъртък от месеца, от 12.00 часа. Промяната на деня беше предложена от председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и беше одобрена от временната комисия по изработване на нов правилник.

ПП предлагат създаването на постоянна комисия в НС за противодействие на корупцията

В първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание, записаха депутатите в проекта на нов правилник. Редовният парламентарен контрол остава всеки петък от 11.00 часа.

Министър-председателят, вицепремиерите или министрите могат да отложат устен или писмен отговор на въпрос или питане само поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, реши още временната комисия.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева, която оглавяваше 45-ия и 46-ия парламент, обясни, че възможността за отлагане на въпроси и питания е била премахната от правилника и сега я връщат, но само при обективни причини - болест и командировка. По настояване на Хамид Хамид /ДПС/ беше добавено - и при неотложни случаи. Той посочи, че съществуват множество уважителни причини. Може да го извикат цял ден на разпит в ГДБОП, как да дойде министърът на парламентарен контрол, попита Хамид. Той отбеляза също така, че при наводнения например министърът трябва да е в засегнатите места.

Не беше прието предложението на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров министърът да може да отложи със 7 дни своя отговор. Дебат предизвика и друго негово предложение - министър-председателят да има възможността да пренасочи въпроса към конкретен заместник министър-председател или министър, в случай че прецени, че по даден въпрос същият би имал възможността да даде по-точен, по-подробен и по-пълен отговор на зададения въпрос и/или питане.

Йордан Цонев /ДПС/ посочи, че това предложение по същество предполага министър-председателят сам да отклонява питанията към някой друг. Той коментира, че след като година и половина Борисов не се е явявал в парламента, бил сигурен, че вече никой няма да се опита да предпазва министър-председателя да отговаря на въпроси. Сега обаче виждал, че е бил голям наивник. Настимир Ананиев /"Продължаваме Промяната"/ го репликира, че няма как да сравнява Кирил Петков с Бойко Борисов.

Филип Попов от БСП обясни, че целта на този текст е отговорите да бъдат ясни, изчерпателни и подробни, но не е това начинът.

В крайна сметка, предложението на Андрей Гюров министър-председателят да има възможността да пренасочи въпроса към конкретен вицепремиер или министър беше отхвърлено.

Не беше прието и предложението възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път. Предложението беше на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и група народни представители, във връзка с финансовите правила по бюджета на НС.

Отхвърлено бе и предложението му отново само за банков превод на допълнителните разходи на депутатите за сътрудници, консултации, експертизи, помещения. Сумата, която в този случай парламентът поема, е две трети от основното месечно възнаграждение на народния представител.

Комисията прие депутат, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на НС или от заседание на комисия, да уведомява предварително председателя на парламента, съответно на комисията, в която участва.

Народен представител, на когото се налага да напусне заседанието, преди да е свършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4867 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.12.15 | 23:02

1
ЗА ДА МОЖЕ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ ДА СИ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТАТА ЛИ?

2021.12.16 | 01:42

2
за да могат кретените от итн, пп и дебъ да си попипат заплатките, че кога са виждали толкоз кинти накуп?

Добави коментар

Водещи новини