Пчелари внасят в МРРБ подписка за забрана на пестициди, които убиват пчели

  • 01 декември 2021 09:55

  • 600
  • 1
Пчелари внасят в МРРБ подписка за забрана на пестициди, които убиват пчели
© Булфото

Българските координатори за Европейската гражданска инициатива за забрана на всички пестициди, които унищожават пчелите, днес ще връчат подписката в Министерството на регионалното развитие.

Очаква се в началото на следващата година петицията да бъде разгледана в Европейския парламент. Европейската гражданска инициатива се провежда под наслов „Да спасим пчелите и фермерите“, припомня председателят на асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова:

„Целта беше да се съберат повече от 1 милион подписа от Европа като всяка страна трябва да събере съответния брой подписи в зависимост от големината на населението. Успяхме да съберем повече от 1,2 милиона подписа“.

България е успяла да събере 5000 подписа. „Далече са от 13-те хиляди, които трябваше да събере България. Слава богу, че колегите ни от Румъния ни отсрамиха“, коментира Симеонова.

Приемат заявления за издаване на протоколи за пострадали пчелни семейства заради сушата

Причината за по-малкото българските подписи е притеснението на хората да вписват личните си данни в такъв тип петиции, смята тя.

Подписката по регламент ще бъде внесена в дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ за проверка. Ако всичките над 1 милион подписи на европейски граждани са валидни, Европарламентът ще превърне исканията на гражданската инициатива в нормативни актове.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.01 | 16:27

1
трябва да има такава и за хората!

Добави коментар

Водещи новини