Евродепутати: България е в преход и в обществото има решимост за промени

  • 18 ноември 2021 16:47

  • 650
  • 3
Евродепутати: България е в преход и в обществото има решимост за промени
© Getty images (архив)

България е в трудни времена и в преход, но в българското общество има достатъчно решителност за намиране на решения. Това се посочва в доклад на евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, посетили нашата страна през септември, предаде БТА.

Документът е съставен снощи и бе предвидено да бъде обсъден днес на заседание на парламентарната комисия. Точката бе отложена за следващо заседание по организационни причини.

В доклада се допълва, че сред най-спешните проблеми у нас са справедливото прилагане на законите, особено за борба с корупцията. Преследването на корупцията на високо равнище остава проблем, се посочва в документа.

Евродепутатите отчитат, че са получили сигнали за полицейско насилие при протестите у нас миналата година, които не са били правилно разследвани. Според тях въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор трябва да бъде разгледан при обсъждането на съдебната реформа, веднага щом политическата обстановка позволява.

В доклада се изразява тревога за свободата и плурализма на медиите. Според евродепутатите българските власти трябва да положат повече усилия за подобряване на работната среда и безопасността на журналистите. По тяхно мнение у нас се наблюдава голяма медийна концентрация и липса на прозрачност при разпределянето на средствата от държавата и от бюджета на ЕС към медиите.

Евродепутатите изразяват загриженост от състоянието на основните права в България заради случаите с реч на омразата и на дискриминация срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от проявите на домашно насилие.

Нападнаха център на ЛГБТ общността в София

В доклада се съобщава, че ще бъдат изпратени допълнителни въпроси до българските власти, включително до главния прокурор, за доизясняване на извършената работа по дела за корупция по високите етажи на властта и по други дела от обществен интерес.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
650 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.18 | 17:00

2
ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ БЕЗ БСП И РАДЕВ!

2021.11.18 | 17:03

3
САМО НА СЪН ,РЯЗАНА ОТРЕПКО!

2021.11.18 | 16:58

1
ПРОМЕНИ,НО БЕЗ ДПС,БСП И ГЕРП ШАЙКАТА?

Добави коментар

Водещи новини