МВнР: Насаждането на омраза към България и гражданите на РСМ с българско самосъзнание не е пътят за изграждане на добросъседски отношения

  • 01 ноември 2021 15:03

  • 498
  • 2
МВнР: Насаждането на омраза към България и гражданите на РСМ с българско самосъзнание не е пътят за изграждане на добросъседски отношения
© МВнР

Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне, заявяват от българското МВнР във връзка с "проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония, посочват от МВнР и отбелязват, че тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ.

Проф. Димитров: Македонските историци отказват съвместно честване на братя Миладинови и Гоце Делчев

Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България, заявяват от външното ни министерство.

"Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с Република България", посочват от МВнР.

Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и общественото противопоставяне, заявяват още от външното ни министерство. МВнР припомня, че съгласно чл. 11, ал. 6 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, двете страни следва да предприемат "ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения".

Стриктното, добросъвестно и цялостно прилагане на международно поетите правнообвързващи ангажименти е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в присъединяването към ЕС, се отбелязва в съобщението. Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право, заявяват от МВнР.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
498 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
катана

2021.11.02 | 09:46

2
за какво насаждане става въпрос,то си е дълбоко насадено благодарение на сърбофили и сърби систематично преселени по Македония превземане на села,чрез смесени бракове,сръбската к..венска политика още от средновековието е започнала със асимилация на околните народи чрез женитба на сръбски ку..и със мъже от околните народи.
Анонимен

2021.11.01 | 17:10

1
Макетата да духат супата!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини