Спортният министър Андрей Кузманов и кметът на Слатина огледаха „Червено знаме“ и обсъдиха бъдещето на базата

  • 27 октомври 2021 14:55

  • 845
  • 0
Спортният министър Андрей Кузманов и кметът на Слатина огледаха „Червено знаме“ и обсъдиха бъдещето на базата
© ММС

Министърът на младежта и спорта Андрей КузмановАндрей КузмановАндрей Георгиев Кузманов получава средното си образование в Централното спортно училище и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев се срещнаха на плувен комплекс „Червено знаме“. Двамата направиха дълга обиколка на спортната база по цялото продължение на ул. „Асен Йорданов“ от 4-ти километър към бул. „Шипченски проход“. В продължителен разговор те коментираха настоящото състояние и бъдещето на спортните обекти, които са от национално значение.

Спортните съоръжения – зала „Арена Арамеец“ и комплекс „Червено знаме“ с плувните басейни, хотелът, залите по гимнастика, борба и волейбол, са собственост на ММС, но всички те са на територията на район „Слатина“.

Министър Кузманов и кметът Георги Илиев бяха забравили за политиката и потънали в дискусия за визията на спортната база в тази част на столицата. Двамата не коментираха кога, как и защо се е стигнало до това състояние на „Червено знаме“ , а с визия за бъдещето и спасяване на съществуващата база обсъдиха възможности за възстановяване на спортните съоръжения, както и вариантите за публично-частно партньорство или подкрепа от държавата.

„Спортът е социален феномен и сме длъжни да осигурим на децата и състезателите място, съответно да спортуват и за подготовка“, каза министър Кузманов. „Можете да разчитате на подкрепа и съдействие“, обеща кметът на „Слатина“ Георги Илиев.

Разговорът между двамата започна и завърши, спазвайки условието, че при всички реални възможности за възстановяване и надграждане на спортната база задължително трябва да се запази предназначението – за спорт, социалната функция на спорта. При интерес там да има строителство, то трябва да е само и единствено сгради и съоръжения с предназначение и функции, подпомагащи спорта, категорични бяха Кузманов и Илиев.

Спортният министър е пострадал при сбиване?

Спортният министър и районният кмет огледаха и прилежащите площи и терените от другата страна на ул. „Асен Йорданов“ и коментираха как може да се надгради съществуващата база, единствено в услуга на спорта. Двамата се обединиха около мнението, че цялата зона е изключително подходяща да се превърне в спортно градче, в което могат да се провеждат спортни състезания на най-високо ниво и на никого няма да се пречи, тъй като зоната е отдалечена, в близост няма жилищни сгради, а районът е комуникативен с добри транспортни връзки и переспективи.

През 80-те години на „Червено знаме“ българското плуване спечели първите европейски титли и медали на Европейското първенство. Възстановяване на съоръженията, модернизация и адекватно управление биха превърнали тази спортна база в една от най-добрите в Европа за подготовка на елитни спортисти от страната и чужбина.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини