Борисов: Българите имат право на храм, в който да изповядват вярата си

  • 03 юни 2012 16:28

  • 2355
  • 5
Борисов: Българите имат право на храм, в който да изповядват вярата си
©

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г беше гост на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Литургията и церемонията в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници – Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната. Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хил. евро. Днес премиерът и министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко дариха храма с икони и църковна утвар. Горд съм, че българската общност в Португалия получи свой храм, заяви Рашидов по повода.

„Специално благодаря на кмета Карлос Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали – ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват”, каза министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

„Редица храмове в България се ремонтират, редица храмове се издигат из основи благодарение на Вашето високоотговорно съзнание за ролята и мястото на Българската православна църква в българския живот и на всеки един българин”, обърна се към премиера Борисов епископ Антоний, митрополит на Средната и Западноевропейската епархия. „Благодаря Ви затова, защото зная, че Вие го правите с дълбока вяра и убеждение, с високото съзнание за общата мисия на църква и държава”, посочи той.
След литургията повече от час министър-председателят разговаря със сънародниците ни в Португалия. Те се интересуваха от случващото се в България и заявиха готовността си скоро да се върнат да живеят и работят в родината. Премиерът Борисов им разказа за всички инициативи, започнати от правителството – строителството на пътища, инвестиране във високи технологии, в културен и исторически туризъм, за борбата с корупцията по високите етажи, които определят развитието на България като успешна държава. „Началото беше много трудно, но вече набираме скорост и усвояването на еврофондовете е най-добрият критерий за това – сега на 23%, в края на годината ще е 45%, а в края на мандата следващата година ще е 85 процента”, посочи той и каза, че тези успехи привличат обратно в родината вече много български специалисти, работили в чужбина.

Посещението на министър-председателя в Португалия продължава утре със срещи с президента Анибал Кавако Силва и с премиера Педро Пасош Коельо. Преди това българският правителствен ръководител ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жузе да Круж Поликарпо, който имаше решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2355 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.06.05 | 20:03

5
О МОЙ БОЖЕ ПРАВИИ БОЖЕ НЕ ТИ КОЙТО СИ В НЕБЕСАТА ............................................................ НЕ ТИ КОЙТО СИ ПОМАЗАЛ ЦАРЕ, ПАПИ ПАТРИАСИ...." КОЛКО МНОГО ВЯРВАЩИИИИИИИИИИИ В Б-Я. С КОЛЕГАТА Б.Б. В ПАРТИИЙНИТЕ СЪБРАНИЯ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ АТЕИСТИ
я

2012.06.05 | 20:03

4
Каквото и да се направи, недоволни ще има.Независимо за какво става дума все някой разбиращ от всичко българин ще зададе въпроса "ама защо това, а не онова".Подкрепям на 100% коментар № 2.Интересното е, че винаги положителните новини водят след себе си малоуни коментари.Защо не бил направил еди какво си в Турция пита тоя.Защото, ако не беше направил в Португалия, нямаше да питаш.Некачествен народ сме.
нема край

2012.06.04 | 19:12

3
Утре ако кажат че целия свят без Египет преминават към православието вие пак ще сте недоволни защото е останала една страна която не го е направила. Ако сте пълни песимисти и негативисти и само мрънкате по-добре да ви изолират някъде и да чакате да мрете защото няма нещо за вас което да си заслужава да се живее.Не досаждайте на хората които не се инересуват от изрази като - "ако беше тъи щеше да е инак" "защо не това ами онова" "те другите така пък ние инак".Не гледайте в канчетата на другите и не се стараите да копирате всичко.
123

2012.06.04 | 14:09

1
Като се пише за такъв гявол,да отиде и да открие нова българска православна църква в Турция,че те старите ако не са железни досега да бяха се разпиляли.Да открие толкова църкви в Турция,колкото джамии откриха рязаните в България.

2012.06.04 | 14:11

2
И тези джамии по времето на Борисов ли се откриха, що тогава не питхте нали ги строеха ваште коалиционни партнйори или във вашта партия никой не ви дава думата па и вие не смеете да я поискате, търсят ви само за избори и за митинги разрешава ви се да критикувате само ГЕРБ. Нещастници заради такива като вас страда цяла България.

Добави коментар

Водещи новини