"Грийнпийс" за заседналия кораб: Абсолютно необяснимо безхаберие

  • 29 септември 2021 15:11

  • 1211
  • 5
"Грийнпийс" за заседналия кораб: Абсолютно необяснимо безхаберие
© Bulphoto

Екипът на „Грийнпийс“ – България следи с тревога случващото се в резерват „Яйлата“ край Камен бряг. Възмутени сме от липсата на ясен план за действие, очевидната немарливост и забавянето на операцията по разтоварване на кораба Vera Su въпреки очакваното влошаване на времето. Предупреждаваме, че ако освобождаването на товара в морската вода продължи както досега, независимо дали от пробойни в корпуса или от човешка небрежност, това неминуемо ще доведе до дълготрайни и необратими последствия върху екологичното равновесие и екосистемите в района.

Настояваме отговорните институции и лица да понесат отговорност за ситуацията, която повече от седмица се разиграва пред очите на цяла България, и този негативен пример да послужи за урок при справяне с подобни кризи по вода в бъдеще. От случилото се досега видяхме, че липсва подготовка, техника и план за действие, което намираме за недопустимо.

„Бяхме свидетели на едно абсолютно необяснимо безхаберие. Това ще доведе до цъфтеж на водорасли, натрупване на токсини, включително отнемане на кислорода от морската среда и масово измиране на морските организми. Ще има пряко въздействие на защитените местности – на Яйлата, на Калиакра, на резервата и неговата акватория“, коментира пред bTV Петко Цветков от екипа на „Грийнпийс“ – България.

Вчера станаха известни и резултати от лабораторните анализи на проби от морска вода, проведени от Лабораторията по морска екология към ИБЕИ-БАН и публикувани от д-р Димитър Беров. Данните потвърждават наличието на замърсяване в района на инцидента. Според изследването концентрацията на азотни съединения е многократно завишена и е близка до измервания от води в непосредствена близост до източници на замърсяване, като например заустени тръби на градски канализации, течове от аварирали канализационни тръби и други. 

Холандец спасява положението със заседналия в Черно море кораб

Освобождаването в морето на наличните на борда на кораба 3300 тона азотни торове пък би било еквивалентно на заустване на отпадните води на повечето населени места по Черноморието в една точка в района на Яйлата. Такова замърсяване би имало дългосрочно и необратимо въздействие върху екологичното равновесие в района и може да има пагубен ефект върху морската флора и фауна. Единственият начин това да бъде избегнато е разтоварването на товара на кораба или безопасното му извличане до пристанище, коментира д-р Беров в публикацията си.

Районът на Яйлата и на нос Калиакра е част от Натура 2000 зоната “Комплекс Калиакра” BG0000573, тъй като крайбрежните му екосистеми са едни от най-запазените по Северното Черноморие, напомнят още от организацията.

Борислава Бибиновска
1211 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.30 | 01:04

5
тая лайнарска банда антибългарски грантаджии на заплати навън когато и да я изтрепат, все ще е късно.
0

2021.09.29 | 17:07

4
Пълни безхаберници... но това е така, защото не влизат по затворите към момента , това е последствие от корумпираните правителствата до момента.
Обективен

2021.09.29 | 16:16

3
СИГУРНО ПАК ИМ Е ВИНОВЕН БОРИСОВ ЗА НЕКАДЪРИЕТО И НИЩОПРАВЕНЕТО НА ПРАЗНАТА ПРОЗРАЧНА ГЛАВА НА ЯНЕВ И ТЪПАК РАДЕВ.ТЕ САМО МОГАТ ДА ОБСЪДЯТ,ОБЕЩАЯТ,СВИКАТ СЪВЕТ,НАЗНАЧАТ КОМИСИЯ,ОБСЪДЯТ ПРОБЛЕМА,НО НЕ И СВЪРШАТ НЕЩО.ТОВА СА ТО КОМУНИСТИТЕ-НЕКАДЪРНИЦИ С ГОЛЕМИ ПРИКАЗКИ.
Иван

2021.09.29 | 16:06

2
Тези от Зеления мир ще видят защо тази държава е най-изтърбушената и пълна с мало умници, бездарници в ЕС !
НЕ Е ВЯРНО !

2021.09.29 | 15:28

1
Временното правителство е предизборен щаб на пРезидента и единственото, което го итнепесува е да нанася щети на ГЕРБ и да подготвя изборната софтуерна шашма. Нещо друго не може и не знае ко.ак да го нахпави. Предатели!

Добави коментар

Водещи новини